Koronavírus - Az ukrán kormány meg akarja tiltani állampolgárainak, hogy elhagyják az országot

Koronavírus, 2020.04.08

Az ukrán kormány törvényjavaslatot hagyott jóvá szerdai ülésén, amelyben indítványozza, hogy a koronavírus-világjárvány miatt átmenetileg tiltsák meg az ukrán állampolgároknak az ország elhagyását, továbbá újabb szigorításokat vezetnének be a külföldieknek Ukrajnába történő beutazására vonatkozóan.

Dmitro Razumkov házelnök újságírói érdeklődésre szerdán azt mondta, hogy várhatóan hétfőn tart ismét rendkívüli ülést a parlament.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése alapján az előterjesztés szerint a kormány kéri a parlamentet: a karantén idejére biztosítsa számára azt a jogot, hogy ideiglenesen korlátozza vagy megtiltsa a külföldi állampolgárok és járművek Ukrajnába való belépését olyan országokból, ahol különösen veszélyes fertőző betegségeket regisztráltak, valamint megtilthassa az ukrán állampolgároknak a külföldre történő utazást.

A javaslat érzelmében azokat a személyeket, akik olyan országból érkeznek Ukrajnába, amelyekben a veszélyes fertőzés különösen kiterjedt, automatikusan olyan személyeknek kell tekinteni, akik közvetlen kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel, ezért érkezésük után egészségügyi megfigyelés alá, azaz karanténba kell őket helyezni. A hírportál megjegyzi, hogy ez alól ugyanakkor az előterjesztés felsorol több kivételt. Így ez nem vonatkozik a diplomáciai és konzuli intézmények alkalmazottaira, a hivatalos missziók képviselőire, az Ukrajnában akkreditált szervezetek képviselőire és családtagjaikra, az áruszállító járművek sofőrjeire és karbantartó személyzetére, a repülőgépek és hajók személyzetére, a vonatok személyzetére, "amennyiben nincs ok azt feltételezni, hogy kapcsolatba léptek a különösen veszélyes fertőző betegségben szenvedő személlyel".

Ukrajna egyébként már március közepén lezárta átmenetileg a határait a külföldi látogatók, azaz a turisták előtt, továbbra is beengedte viszont azokat a külföldieket, akik állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeztek az országban, és a nemzetközi áruszállításra sem vezetett be semmilyen korlátozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!