Koronavírus - Az ukrán kormány módosította a korlátozó intézkedéseket

Koronavírus, 2020.04.09

Az ukrán kormány módosított, illetve részletesen szabályozott egyes korlátozó intézkedéseket, amelyeket a koronavírus-fertőzés elleni védekezés jegyében hozott, a határozatot csütörtökön hozta nyilvánosságra hivatalos honlapján.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése alapján a kormány elrendelte, hogy azok számára, akiknek kötelezően szállodába vagy szanatóriumba kell vonulniuk megfigyelésre, a szállás ingyenes, az étkezés költségét viszont maguknak kell állniuk. A karanténban egyebek mellett tilos az alkoholfogyasztás, a megfigyelés idejének letelte után saját költségen kell hazautazniuk. A szállásuk költségét a települési önkormányzat állja, a kormány engedélyezte, hogy ezt a helyhatóság a helyi költségvetés tartalékalapjából fedezze.

A hétfőtől érvényben lévő szigorítás alapján a hatvan évesnél idősebbek csak élelmiszer- és gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el a lakásukat és csak két kilométeres körzetben. A kormány ezt a szabályt úgy módosította, hogy felsorolt egy sor kivételt. Eszerint ez nem vonatkozik semmilyen szintű választott képviselőre, a polgármesterekre, a bírákra és mindenkire, aki a törvény értelmében részt vesz a korrupció elleni küzdelemben. Nem vonatkozik továbbá a fegyveres erők tagjaira, illetve a hadsereget kiszolgáló személyzetre, a rendvédelmi szervekre és semmilyen törvényes fegyveres alakulatra, senkire, aki részt vesz a koronavírus-fertőzés megfékezésében, valamint stratégiai fontosságú vagy a lakosság ellátásában fontos szerepet játszó vállalatnál, hivatalnál, illetve szervezetnél dolgozik.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester közben csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt napban csaknem a háromszorosával nőtt a fertőzöttek száma Kijevben az elmúlt napokhoz képest, szám szerint 41-gyel, köztük két újabb egészségügyi dolgozó is megbetegedett.

Kiemelte: csütörtökre a Moszkvához hű maradt ukrán ortodox egyházi "szárnyhoz" tartozó kijevi Pecserszka Lavra kolostor 26 tagjáról derült ki, hogy koronavírussal fertőzött. A fővárosi kolostor és templomkomplexum vezetése múlt vasárnap jelentette be, hogy bezárja kapuit a hívek előtt, továbbá közölte: valamennyi tagjuk laboratóriumi tesztet végeztetett magán. Az országos karantén bevezetésekor a Lavra még nem támogatta a kormányzat által elrendelt korlátozásokat, épp ellenkezőleg, közös templomi imádkozásra és áldozásra hívta híveit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!