Koronavírus - Az uniós tanács ajánlást fogadott el a szabad mozgást érintő tagállami intézkedések összehangolásáról

Koronavírus, 2020.10.13

Ajánlást fogadott el az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa kedden a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett, a szabad mozgás korlátozását is érintő tagállami intézkedések uniós összehangolásáról.

A tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek luxembourgi ülésén jóváhagyott ajánlás célja, hogy felszámolja a szabályozási eltéréseket, megakadályozva ezzel a fennakadásokat, valamint átláthatóságot és kiszámíthatóságot biztosítson az utazók és a határon átnyúló kereskedelmet folytató vállalkozások számára.

Az ajánlás szerint a tagállamoknak minden héten adatot kell szolgáltatniuk az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részére. A jelentésekben rögzíteni kell egyebek mellett az előző 14 napban regisztrált új fertőzöttek számát, valamint az előző héten elvégzett, pozitív eredményt hozó tesztek számát 100 ezer főre vetítve. Az uniós járványvédelmi központnak a tagországi adatok alapján, régiók szerinti bontásban, hetente közzé kell tennie az uniós tagállamok térképét, amelyen a területeket a vírusfertőzés intenzitásától függően különböző, zöld, narancssárga, illetve piros színekkel kell jelölnie. Zölddel, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél kevesebb, és a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék. Narancssárgával, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4 százalék. Pirossal, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4 százalék, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150. Szürkével pedig akkor, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy ha a tesztelési arány alacsony.

Az ajánlás szerint a tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását. Annak mérlegelésekor, hogy alkalmazzanak-e korlátozásokat, a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk a narancssárga és a piros besorolású területek járványhelyzete közötti különbségeket, ezenkívül figyelembe kell venniük a saját területükön fennálló helyzetet.

A tagállamok alapvetően nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkezők beutazását. Amennyiben azonban szükségesnek ítélik, hogy korlátozásokat vezessenek be, a zöldtől eltérő besorolású területekről érkezőket karantén alá helyezhetik, vagy teszt elvégeztetésére kötelezhetik. A tagállamok azt is lehetővé tehetik az utazóknak, hogy érkezés előtt végeztessenek szűrést.

Azoknak a tagállamoknak, amelyek korlátozásokat kívánnak alkalmazni, erről elsőként az érintett tagállamot, de később a többi tagállamot és az Európai Bizottságot is tájékoztatniuk kell, még az intézkedések hatálybalépése előtt.

A miniszterek azt is leszögezték: továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak az eldöntése, hogy a népegészség védelme érdekében korlátozzák-e a szabad mozgást, e területen azonban elengedhetetlen a koordináció. Azonban a szabad mozgást a népegészség védelme érdekében korlátozó minden intézkedésnek arányosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, és azt azonnal fel kell oldani, amint azt a járvány lehetővé teszi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!