Koronavírus - Babis: a kormány egyensúlyra törekszik az egészség védelme és a gazdaság szükségletei között

Koronavírus, 2020.09.22

Nagyobb összetartásra és felelősségteljesebb viselkedésre szólította fel a cseheket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben hétfő este Andrej Babis miniszterelnök.

A járvány elleni védekezésben "a kormány igyekszik megtalálni az egyensúlyt a lakosság egészségének védelme és a gazdaság szükségletei között" - jelentette ki Andrej Babis a közszolgálati televízióban elmondott beszédében.

A kormányfő elismerte: hibát követett el a nyár elején, amikor a járvány tavaszi hullámának sikeres kezelése következtében engedett a társadalomban uralkodó hangulatnak, és a kabinet túl gyorsan szüntette meg az óvintézkedéseket, elsősorban a szájmaszkok kötelező használatát.

"Akárcsak önök, mi is csak olyan intézkedésekkel akarjuk kezelni a járványt, amelyek a lehető legkevésbé korlátozzák az életünket" - szögezte le a cseh kormányfő. Felszólította a lakosságot, hogy tartsa tiszteletben a védőmaszkok viselését szabályozó kormányzati intézkedéseket.

A prágai sajtó szerint a lakosság egy része a szájmaszkhasználat elutasításával kíván tiltakozni a kormány politikája és a korlátozások ellen.

"Ez nem önkény. A szájmaszkok nem veszélyeztetik a szabadságot és a demokráciát. Ha azonban nem viseljük őket, életeket veszélyeztetünk" - mutatott rá a kormányfő, aki beszédét védőmaszkban mondta el.

Csehországban hétfőn 1476 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok. Március elseje, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma már meghaladja az 50 ezret. A betegek mintegy fele már meggyógyult. Az elhunytak száma 522-re emelkedett. A kórházakban mintegy 500 embert kezelnek, akik közül 101-en lélegeztetőgépen vannak. A járvány kezdete óta ez a legmagasabb szám.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!