Koronavírus - Babis: Csehország 100 ezer Janssen-vakcinát kap Magyarországtól

Koronavírus, 2021.08.13

Csehország a közeli napokban 100 ezer koronavírus elleni Janssen-vakcinát kap Magyarországtól - jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő pénteken a Twitter közösségi hálón közölt bejegyzésében.

Babis nem közölte, hogy ajándékról vagy kölcsönről van-e szó. Csehország már korábban három tételben összesen 340 ezer adag Pfizer/BioNtech-vakcinát kapott kölcsönbe Magyarországtól. A cseheknek a kölcsönt az év végéig kell visszaadniuk Magyarországnak.

"A Johnson & Johnson - a Janssen anyacége - vakcinái egyadagosak és elsősorban a regisztráció nélküli oltópontokon népszerűek Csehországban" - jegyezte meg Andrej Babis. Janssen-vakcinákkal oltanak például a prágai vasúti főpályaudvaron. Bejegyzésében Babis azt hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest együttműködése ezen a téren nagyon jó és ismételten köszönetet mondott Magyarországnak a segítségért.

Csehország csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használja és továbbra is vakcinahiánnyal küszködik. Andrej Babis emiatt fordult a közelmúltban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez azzal a kéréssel, hogy Magyarország adjon vakcinát Csehországnak.

Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy oltóanyagot ad át Csehországnak. Prága ugyanis nem értett egyet azzal a kompromisszumos megállapodással, amelynek eredményeképpen az Európai Unióban szétosztottak 10 millió adag vakcinát és emiatt kevesebbet kapott Brüsszelből. Andrej Babis már korábban újságíróknak azt mondta, hogy az osztrák, magyar és szlovén ígéretek mind teljesültek.

A 10,7 milliós Csehországban péntekig több mint 10,5 millió adag vakcinát adtak be a lakosoknak, teljesen beoltottnak 5,25 millió állampolgár számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!