Koronavírus - Balatoni Turizmus Szövetség: jelentős segítséget nyújtanak az ágazatnak a kormányzati támogatások

Koronavírus, 2021.01.05

Jelentős segítséget jelentenek a turizmus-vendéglátásnak a kormányzati támogatások - mondta a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke.

Hoffmann Henrik az MTI-nek kedden felidézte: a kormányzati döntés értelmében a szálláshely-szolgáltatók a kieső bevételeik részleges megtérítését december 25-ig igényelhették a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén. Az adatbázisban november 8-ig regisztrált szálláshelyek bevételkiesésének 80 százalékát vállalja át az állam a 2020. november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásokra. Jelenleg január 1-jétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell a szolgáltatóknak turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük. Ez is jelentős segítség az ágazatnak, ahogy a februárig meghosszabbított, és a szállodákra, valamint az utazásszervezőkre visszamenőlegesen is kiterjesztett 50 százalékos bértámogatás is. Ezek ellett 5 százalékra csökkent a kiszállított ételek áfája az eddigi 27 százalékról az éttermek zárva tartásának átmeneti időszakára, az éttermek működhetnek házhoz szállítással.

Kitért arra: mivel a szálláshelyek kieső bevételeik megtérítését a tavaly november 8-ig regisztrált foglalások után kérhették, ezt újra kell gondolni, ha a rendkívüli intézkedéseket meghosszabbítják. Így is lesz azonban olyan szálláshely, amelyik nem fog tudni újra kinyitni a vírusválság után - jelezte. A hitelmoratórium meghosszabbítása szintén jelentős támogatás a vállalkozásoknak, ha fennmaradnak a jelenlegi korlátozások, ezt is szükséges lehet meghosszabbítani Hoffmann Henrik szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!