Koronavírus - Balog Zoltán önkéntes munkára kéri a reformátusokat

Koronavírus, 2021.04.21

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke a zsinat szerdai ülésén arra kérte a reformátusokat, hogy vállaljanak önkéntes munkát a kórházakban, segítsék a gyászolókat és vegyenek részt a települések közösségi életének újraszervezésében.

A református püspök kiemelte: az egyház lelki gondozásban jártas szakembereire most nagy szükség van a kórházakban, a gyászolók mellett, egy-egy település közösségi életének újrakezdésében. "Ajánljuk fel a szolgálatunkat" - kérte.

Balog Zoltán ismertette: a zsinat februárban megválasztott elnöksége a közelmúltban kijelölte a következő zsinati ciklus legfontosabb feladatait. Ezek közül az első a gyülekezeti és a gyülekezeten kívüli misszió, mindenekelőtt az iskolai hitoktatás megerősítése.

Mint mondta, a református hitoktatók minden héten 120 ezer gyermekkel, fiatallal találkoznak, többségében állami iskolákban. A hitoktatás szervezeti, anyagi, jogi problémáit a zsinat elnöksége igyekszik orvosolni. Ugyanakkor szemléletváltásra is szükség van, hogy minden hitoktató az evangélium hírvivőjeként tekintsen magára.

Fontos feladatnak nevezte a lelkészi egzisztencia megerősítését, hozzátéve, hogy ez egyszerre anyagi és lelki kérdés is.

Ugyancsak a következő zsinati ciklus feladata, hogy az elmúlt 30 évben megalkotott, de esetenként nehezen alkalmazható törvényeket kijavítsa. Példaként említette a nyugdíjtörvényt, a lelkészi, választási és bírósági törvényt.

Szólt arról is, hogy az új református énekeskönyv elterjesztése és megszerettetése alkalom arra, hogy megújítsák az istentiszteleti életüket.

Balog Zoltán szerint fontos, hogy magyar református egyházként kommunikálva nyilatkozataikból "sugározzon", hogy van világos önképük, világos küldetéstudatuk.

A református püspök feladatként jelölte meg a külügyi kapcsolatok erősítését is. Az egyháznak több évszázados kapcsolatai vannak Hollandiában, Svájcban, angol nyelvterületen, Németországban, amelyek "kezdenek elhervadni, mert van köztünk egy súlyos szociáletikai vita", aminek "politikai vonatkozása is" van.

Úgy fogalmazott: "ne engedjük olyan olcsón megúszni", hogy ha ők a "házasság megáldása kérdésében másként gondolkodnak mint mi, akkor legyintünk és azt mondjuk, hogy ti már nem vagytok Krisztus tanítványai. Folytassuk le ezt a testvéri beszélgetést!" - kérte a református püspök.

Balog Zoltán beszélt arról is, a jövőben szeretné, ha tudatosabban vonnának be olyan embereket az egyház vezetésébe a legkülönbözőbb területeken, akik a kultúra, a tudomány, a gazdaság vagy a közélet világában már komoly teljesítményt nyújtottak, és közben hitüket valló reformátusok.

Az elmúlt időszak kormányzati tárgyalási eredményeként említette, hogy az otthonfelújítási programban a lelkipásztorokra saját szabályok vonatkoznak, így esetükben nem kell helyben lakás ahhoz, hogy igényelhessék a támogatást.

A lelkipásztorok koronavírus elleni oltásáról úgy fogalmazott, hogy az egyházak csak azt kérték, hogy a lelkészek a "pedagógusokkal egy sorba kerüljenek", hiszen több mint kétharmaduk hitoktató.

Május 2-án "nyissuk ki a templomokat, menjünk fel a szószékre, akkor is, ha csak hárman ülnek a padsorokban és kezdjük el visszahívni az elszéledt nyájat" - hangoztatta Balog Zoltán.

Az ülésen újraválasztották Gér András zsinati tanácsost és Veres Lajos zsinati jogtanácsost, Berecz Ágnest pedig megválasztották az Országos Református Gyűjteményi Tanács elnökének. Megválasztották továbbá a zsinati bíróság és a zsinati szakbizottságok tagjait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!