Koronavírus - Belga miniszterelnök: Belgium nem biztosít kedvezményeket a beoltottaknak

Koronavírus, 2021.05.05

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére bevezetett intézkedések nemrégiben bejelentett, fokozatos feloldása mellett Belgium nem tervezi, hogy kedvezményeket biztosít a beoltottak számára. Hollandia legkésőbb június elején az utazások megkönnyítését, illetve bizonyos események látogatását lehetővé tevő oltási igazolványt kíván bevezetni - közölte a helyi sajtó szerdán.

Sajtóbeszámolók szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök a tervezett, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló dokumentummal kapcsolatban azt nyilatkozata: Belgium "nem engedheti meg", hogy hátrányos megkülönböztetés érje azokat, akik még nem kaphatták meg a védőoltást.

Az oltási igazolványok bevezetése nagyon érzékeny terület, mert még nem mindenkinek volt esélye beoltatni magát. A beoltottság nem biztosíthat megkülönböztetést senki számára - közölte a miniszterelnök.

Belgium a közelmúltban a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett szabályok fokozatos feloldását jelentette be. Közel két hete kinyithattak a nem létfontosságú árukat kínáló üzletek, a kávézók és az éttermek május 8-tól nyithatják meg teraszaikat. Kulturális események megtartásának lehetőségéről a belga kormány leghamarabb június elején dönthet.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be szerdán, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 2953 embernek lett pozitív a koronavírustesztje a múlt hét közepén feljegyzett 3500-at is meghaladó adatokhoz képest. Az adat 16 százalékkal marad el a múlt szerdaitól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 186 koronavírusos beteget szállítottak, ez 11 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban 9 százalékkal kevesebb, jelenleg 2614 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük 795 beteget ápolnak intenzív osztályon. Ez az adat 11 százalékkal marad el az előző hét számaitól. Naponta átlagosan 37 ember halt meg a vírus következtében, 5,1 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 999 627 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 24 367-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.

A holland sajtó arról tájékoztatott szerdán, hogy Hugo de Jonge holland egészségügy miniszter szerint országának még május folyamán meg kell vitatnia a koronavírus elleni beoltottságot igazoló dokumentum bevezetésének lehetőségét. Ezt a nyári utazások zavartalanságának biztosítása, valamint rendezvények biztonságos megtarthatósága indokolja. Az igazolás lehetővé tenné egyebek mellett azt is, hogy a hazatérők, illetve a Hollandiába utazók mentesüljenek a jelenleg érvényes, tíznapos karantén- és tesztelési kötelezettségek alól.

"Tekintettel a nyári szezon kezdetére, fontosnak tartom, hogy Hollandia ne veszítsen időt, és könnyítsen a rendkívüli szabályozásokon, amint azt a járványügyi helyzet indokolja" - közölte. A miniszter szerint az oltási igazolások hatálybalépése előtt meg kell győződni arról, hogy az oltottak a védettség ellenére vírushordozók lehetnek-e. Ezenkívül a jogi és technikai előkészületet fontosságára figyelmeztetett a személyes adatok védelmében.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet friss tájékoztatása szerint az elmúlt hét napban átlagosan 7001 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye Hollandiában, a mutató az elmúlt mintegy három hét során folyamatos csökkenést jelez. A kórházban koronavírussal kezeltek átlagos napi száma 2613, a mutató egy százalékos csökkenés mellett lényegében stabil maradt.

A járvány kezdete óta 17 475-en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 1 551 251 Hollandiában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!