Koronavírus - Belgium a legtöbb korlátozó intézkedést feloldja hétfőtől

Koronavírus, 2022.03.04

Belgiumban hétfőtől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, amely a koronavírus-járvány megfékezésére két évvel ezelőtt bevezetett korlátozások legtöbbjének feloldását jelenti; nem lesz szükség többet az oltási igazolványokra, a maszkhasználat pedig csak a tömegközlekedésen, a kórházakban és a repülőtereken marad kötelező - jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken.

Alexander De Croo elmondta: a járványügyi korlátozások feloldását az tette lehetővé, hogy a fertőzések és az kórházi kezelések száma folyamatosan csökken az országban. Az intenzív osztályokon koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek száma is csökken.

Több mint 9 millió belga szerzett teljes védettséget, és legkevesebb 7 millióan kapták meg az emlékeztető oltást is - emlékeztetett a kormányfő.

Tájékoztatása szerint pénteken utoljára ülésezett a járványügyi intézkedésekért felelős belga konzultációs bizottság, mely egyebek mellett eltörölte a koronavírus elleni védettséget bizonyító oltási igazolványok belgiumi használatát, azokra csakis külföldi utazás esetében lesz szükség.

Noha az általános maszkhasználati kötelezettség megszűnik, a maszk viselése továbbra is javasolt, főként beltérben, rendkívüli tömeg esetén, illetve olyan helyeken, ahol a másfél méteres távolságtartás nem biztosítható.

Március hetedikétől az Unióból érkező utazóknak nem kell többet a járványügyi nyomon követést lehetővé tevő nyomtatványt (PLF) kitölteniük, ez csakis az Unión kívüli országokból érkezők számára marad kötelező. Azon európai utazók számára, akik teljes védettséggel rendelkeznek, beutazáskor nem írnak elő koronavírus-tesztet és karantén-kötelezettséget sem. A járványügyi szempontból veszélyes országokból, vagy régiókból érkezők esetében, a jelenlegi szűrési és karanténszabályok változatlanok maradnak.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint e héten naponta átlagosan 6011 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, s ez 27 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest.

A héten 27 százalékkal kevesebb fertőzöttet szállítottak kórházba. Jelenleg 2108 embert ápolnak belga kórházakban, 19 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív osztályon 227 koronavírussal fertőzött beteg fekszik, számuk 16 százalékkal csökkent egy hét alatt. Naponta átlagosan 22-en halnak meg koronavírus-fertőzésben Belgiumban, ez 36 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest.

A járvány kezdete óta 3 millió 579 ezer esetben mutatták ki a koronavírust és 30 244 ember halt meg a vírusfertőzés okozta szövődményekben Belgiumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!