Koronavírus - Belgium északi régiójában és a fővárosban mostantól vasárnap is oltanak

Koronavírus, 2021.04.11

Belgium északi, Flandria nevű régiójában, valamint Brüsszelben vasárnaptól a hét minden napján folytatják a lakosság koronavírus elleni beoltását, az országban az új fertőzöttek száma jelentős csökkenést mutat, a kórházban ápoltak és az intenzív ellátásra szorulók számra azonban továbbra is emelkedik - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap.

A beszámoló szerint az ország flamand nyelvű régiójában három oltóközpont is elérhetővé vált a lakosság számára a hét minden napján.

Az országrész keleti, középső és nyugati felében vasárnap is működő oltóközpontok egy nap alatt mintegy háromezer ember beoltására képesek. Azt is közölték, hogy a jövő hétvégétől további négy oltóközpont is nyitva marad vasárnaponként, így mintegy további 6500 dózist is beadhatnak majd a hét utolsó napján.

Vasárnaptól az ország fővárosában, Brüsszelben is működik egy oltóközpont, amely a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyisége függvényében fogadja az embereket. A nap folyamán eddig 600 ember kaphatta meg a koronavírus elleni oltást Brüsszelben.

Hozzátették: Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában egyelőre nincs szándék egyetlen oltóközpont vasárnapi nyitva tartására sem, amit az illetékesek a rendelkezésre álló vakcina elégtelen mennyiségével magyaráztak.

A belga közegészségügyi hatóság vasárnapi tájékoztatása szerint a koronavírussal újonnan megfertőzöttek napi átlagos száma 3599-re csökkent, ami 21 százalékkal marad el az egy hete közölt adatoktól.

A többi járványügyi mutató emelkedik Belgiumban, ahol jelenleg 3027 embert ápolnak kórházakban, míg számuk a hét elején még csak 2921 volt. Intenzív ellátásban a hét elején közölt 832 helyett vasárnap 905 beteg részesült. A vírusfertőzés szövődményeiben átlagosan 42,7 ember halt meg naponta, ami 49,5 százalékos emelkedés heti viszonylatban.

Megjelenése óta 922 487 ember esetében mutatták ki a SARS-CoV-2 koronavírust, és 23 428-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben Belgiumban.

Beszámoltak arról is, hogy a vasárnapi adatok szerint Belgiumban eddig 1 779 410 ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, ami a belga felnőtt lakosság 19,4 százaléka. A második dózist 615 866 embernek adták be, ami a lakosság 6,7 százalékának felel meg. Ezzel a 18 éven felüliek közel 7 százaléka rendelkezik védettséggel a koronavírus-fertőzéssel szemben Belgiumban.

A holland illetékes közegészségügyi intézet vasárnapi adatai szerint a hétvégén a nyolcezret is meghaladta az új fertőzöttek száma. Vasárnap 8288 új esetet jelentettek Hollandiában. Ez 7 százalékos növekedés az előző nap adataihoz képest, és 20 százalékkal magasabb a múlt vasárnap közölt számoknál.

A beszámoló szerint a koronavírussal újonnan megfertőzöttek átlagos napi száma azonban egy hét alatt három százalékkal, 6990-re csökkent.

A kórházban ápoltak száma növekedett, jelenleg 2517 beteget kezelnek a koronavírussal összefüggésben. Ez 9 százalékos emelkedés egyhetes viszonylatban. Intenzív ellátásban 788 beteg részesül, 15 százalékkal kevesebb, mint a múlt vasárnap.

Szombaton és vasárnap 260 új koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba a hollandiai kórházak, 23 százalékkal többet, mint egy hete. Az országban a hét folyamán átlagosan naponta 22-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben, az adat 6 százalékkal kevesebb, mint az előző héten.

Megjelenése óta 1 350 665 ember esetében mutatták ki az új típusú koronavírust, és 16 956-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Hollandiában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!