Koronavírus - Belgiumban hétfőtől újra kinyithatnak a kereskedelmi egységek

Koronavírus, 2020.11.27

Belgiumban lassult a koronavírus-járvány terjedése, ezért hétfőtől újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak - jelentette be Alexander de Croo belga miniszterelnök a nemzetvédelmi tanács pénteki sajtótájékoztatóján.

De Croo elmondta, hogy a boltok nyitvatartását szigorú feltételekhez kötik: egyszerre csak egy személy vásárolhat, az üzletben fél óránál többet nem tölthet el, és az eladó személyzetnek szorosan figyelemmel kell követnie a higiéniai és távolságtartási szabályok betartását. A kormány engedélyezte továbbá, hogy karácsony este a háztartások egy, az egyedül élő emberek pedig két vendéget fogadhatnak. A kormányfő felkérte a lakosokat, hogy ne szegjék meg ezt a szabály, különben "karácsony után újabb katasztrofális év várható."

"A jelenlegi járványügyi helyzet kevésbé drámai, de továbbra is kockázatos túl hamar enyhíteni a korlátozó intézkedéseket. Egy elkapkodott lazításnak jóval súlyosabb harmadik járványhullám lenne az eredménye" - hangsúlyozta.

De Croo felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne utazzon járványügyileg kockázatos helyekre pihenni vagy síelni. A káros következmények elkerülése érdekében a hatóságok megerősítik a határ- és karanténellenőrzéseket is.

A politikus hozzátette, hogy szélesebb körű enyhítéseket akkor vezethetnek be, ha az új fertőzések napi száma 800, és a kórházi felvételeké 75 alá szorul. A belga közegészségügyi szolgálat heti jelentése szerint naponta átlagosan 2765 új fertőzöttet azonosítottak, ötször kevesebbet, mint egy hónappal ezelőtt. Az elmúlt 7 napban naponta átlagosan 274 embert szállítottak egészségügyi intézményekbe gondozásra. A járványban meghaltak száma a héten az előző heti adatokhoz képest 21 százalékkal csökkent.

A szomszédos Hollandiában a járvány terjedése ingadozó: a héten többször előfordult, hogy csökkent, majd újra emelkedett az új fertőzöttek napi száma. Pénteken a járványgörbe lefelé indult el, 5790 ember tesztje lett pozitív, 1275-tel többé, mint csütörtökön. Sajtóinformációk szerint a holland kormány aggódik, hogy a járvány terjedése nem lassul kiegyensúlyozott ütemben, ezért a téli iskolai szünet egy héttel való meghosszabítását fontolgatja, hogy elejét vegye a vírus terjedésének a fiatalok között.

Mark Rutte kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre nem terveznek enyhíteni a hatályban lévő korlátozási intézkedéseken karácsonyra sem. "A jelenlegi adatokat tekintve bármilyen lazítás ésszerűtlen lenne, bár ezzel kapcsolatban végleges döntést december 8. előtt nem hozunk" - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!