Koronavírus - Belgiumban rövidül a karatén ideje, az utcai maszkviselés jövő hónaptól nem kötelező

Koronavírus, 2020.09.23

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.

A belga biztonsági tanács szerdán enyhítette a járvány terjedését megelőzni hivatott korlátozásokat, az új fertőzöttek számának erőteljes emelkedése ellenére. A módosított szabályok értelmében jövő hónaptól a légzőszerveket elfedő maszk viselése csak zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, mozikban és színházakban szükséges. A kötelező karanténidő két hétről egyre csökken. A fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok a járványhelyzettől függően fognak változni, azonban szoros kapcsolattartás legfeljebb öt fővel engedélyezett.

"A távolságtartásról szóló szabály különösen fontos. A szoros kapcsolat azt jelenti, hogy valaki, akivel nem élünk egy fedél alatt, fizikailag közel van hozzánk 15 percnél hosszabb ideig úgy, hogy nem visel maszkot" - hangsúlyozta Sophie Wilmes kormányfő.

Hozzátette: a társas összejövetelek tíz főre korlátozódnak, a zárt térben tartott rendezvényeken 200 fő, szabadtéren maximum 400 fő vehet részt.

A kormányfő közölte, hogy a járvány belgiumi harmadik hullámában arra teszik a hangsúlyt, hogy az "élet hosszú távon újra visszakerüljön a normális kerékvágásba". Elismerte viszont, hogy a járványügyi helyzet igen kedvezőtlenül alakul.

Belgiumban az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 1374 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. Jelenleg 486 fertőzöttet kezelnek kórházban. Intenzív ápolásban 87-en részesülnék. A 11,5 millió lakosú országban eddig közel tízezren lettek a kór áldozatai.

A szomszédos Hollandiában szerdán ismét rekordszámú új fertőzöttet (2364) azonosítottak. A holland közegészségügyi szolgálat szerint Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az országban mintegy 102 ezer ember fertőződött meg eddig. Jaap Van Diesel, a közegészségügyi szolgálat igazgatója szerint azonban a valós számuk akár egymillió is lehet.

A kórházban ápoltak száma egy hét alatt megduplázódott, 420-ra nőtt, és további öt ember hunyt el a járványban. Mark Rutte kormányfő kedden bejelentette, hogy szigorúbb korlátozásokat vezetnek be Hollandia egyes régióiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!