Koronavírus - Bemutatták Németországban a járvány elleni védekezést szolgáló első hivatalos okostelefon-alkalmazást

Koronavírus, 2020.04.07

Bemutatta kedden a Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló első hivatalos okostelefon-alkalmazást. Az intézet szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy enyhül a járvány Németországban, az viszont biztos, hogy a fertőzöttek száma és a halálozási arány tovább emelkedik.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségben (Covid-19) szenvedők halálozási aránya 1,6 százalék, ami a duplája az egy héttel korábban regisztrált 0,8 százaléknak. A növekedés főleg annak tulajdonítható, hogy egyre több az idős beteg, és a vírus terjedésnek indult időseket ellátó intézményekben - emelte ki berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, az RKI vezetője, hozzátéve, hogy a halálozási arány további növekedésével kell számolni.

Aláhúzta: a járványügyi helyzet továbbra is igen dinamikusan alakul, az igazolt fertőzöttek száma pedig változatlanul emelkedik. Így továbbra sem lehet kijelenteni, hogy enyhül a járvány, és több nap kell még annak megállapításához, hogy kibontakoznak-e egyértelmű trendek az adatokból. Így például az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) - amely azt jelzi, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust - jelenleg a különböző számítási módszerek szerint 1,2 és 1,5 között van, pedig volt már 1 is, és a járvány csak akkor hagy alább, ha tartósan 1 alatt van.

Az intézet adatai szerint a németországi igazolt fertőzöttek átlagéletkora 48 év, fele-fele arányban nők és férfiak. Leggyakoribb tüneteik a köhögés, a láz és a nátha, 2 százalékuknál tüdőgyulladás lép fel, 14 százalékuk szorul kórházi kezelésre. A Covid-19 halálos áldozatainak átlagéletkora 80 év, a legfiatalabb áldozat 28 éves volt.

Lothar Wieler a járvány lassítására bevezetett korlátozások visszavonásának lehetséges menetrendjével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy csak kis lépésekből álló és hosszú ideig tartó folyamatról lehet szó, és egyelőre nem tudni, hogy mikor lehet elkezdeni. Megjegyezte: a várható fejlemények leírására nem is igen alkalmas a közkeletű kilépési stratégia - exit stratégia - kifejezés, inkább egy "átmeneti időszak" várható a legszigorúbb korlátozások után.

A tájékoztatón bemutatták a járvány elleni küzdelemhez fejlesztett első hivatalos okostelefon-alkalmazást. Ez azonban még nem a sokak által várt kapcsolatkövető és lehetséges fertőzésre figyelmeztető rendszer, hanem a tudományos kutatást, a vírus, a betegség és a járvány jobb megértését szolgálja. Az RKI önkéntes alapon használható alkalmazása az okosórát vagy fitneszkarkötőt használó okostelefon-tulajdonosoknak szól. Letöltése után a személyes adatok közül egyedül az irányítószámot kell megadni, valamint a nemet, az életkort, a súlyt és a magasságot. A RKI tudósainak várakozása szerint az okosórák és fitneszkarkötők által gyűjtött tevékenységi adatok elemzése révén pontosabb képet lehet alkotni a vírus terjedéséről és a fertőzési gócokról.

A légúti betegségek jellegzetes hatással vannak a testi aktivitásra, változik például a pulzus és a nyugalmi vagy az alvással töltött idő, így az aktivitási adatok alakulásából le lehet vonni következtetéseket arról, hogy milyen szakaszban tarthat a Covid-19 betegséget okozó vírus terjedése - fejtette ki Lothar Wieler.

Ezzel összefüggésben kérdésre válaszolva kiemelte: egyáltalán nem lehetetlen, hogy helytállóak azok a becslések, amelyek szerint a ténylegesen fertőzöttek száma a regisztrált fertőzöttek számának tízszerese.

Németországban nagyjából 10 millióan használnak aktivitási adatokat rögzítő okosórát vagy fitneszkarkötőt. Az RKI-nak már az is nagy segítség lenne, ha 1 százalék letöltené az alkalmazást - emelték ki a tájékoztatón.

Az adatokat az RKI-nál sűrűbben közlő amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) kedd délelőtti kimutatása szerint Németországban 103 375 ember hordozza bizonyítottan a SARS-CoV-2 vírust, ami 3252-vel - 3,38 százalékkal - több az egy nappal korábbi 100 123-nál.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 11 nap. Ez hétfőn még 10 nap volt. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

A JHE statisztikája szerint a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma az egy nappal korábbi 1584-ről 1810-re emelkedett, a betegségből felgyógyultak száma 28 700-ról 36 081-re nőtt.

A járvány egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitását, az egészségügyi minisztérium legutóbbi, hétfői adatai szerint nagyjából 10 ezer szabad hely van az intenzív osztályokon.

A külügyminisztérium adatai szerint eddig 198 súlyos beteg ellátását vették át EU-s társországokból, 130 beteget Franciaországból, 44-et Olaszországból, 24-et Hollandiából szállítottak át Németországba. A külföldi betegeknek további 58 helyet tartanak fenn.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!