Koronavírus - Berlin az európai értékek fontosságát hangsúlyozza a járvány elleni védekezésről szóló magyar törvénnyel kapcsolatban

Koronavírus, 2020.04.01

    Berlin, 2020. április 1., szerda (MTI) -  Az európai értékek és az európai életforma védelmének fontosságát hangsúlyozták német kormányzati szóvivők szerdán a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló új magyar törvénnyel kapcsolatban.

Az Európai Unió (EU) csak akkor működhet értékközösségként, ha valamennyi tagja tiszteletben tartja és megvédi ezeket az értékeket - mondta Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő a minisztériumok szóvivőivel tartott szerdai berlini tájékoztatóján a magyar jogszabály megítélésére vonatkozó újságírói kérdésre.

Hozzátette: a tagállamok indokoltan lépnek fel nagy elszántsággal a koronavírus-járvány fenyegetése ellen, de az állampolgárok védelme és a válság leküzdése mellett az európai értékeket és életformát is meg kell őrizni, ezért rendkívül fontos, hogy járvány miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések "ne menjenek a(z EU-s) szerződésekben rögzített alapelveink és értékeink rovására" .

Kiemelte, hogy a demokrácia nem működhet szabad és független sajtó nélkül, a hatalmi ágak szétválasztásának elvét tiszteletben kell tartani, az egészség megóvására tett intézkedéseknek pedig meg kell felelniük az arányosság követelményének.

Maria Adebahr, a külügyminisztérium szóvivője aláhúzta, hogy éppen ezen tényezők miatt "aggodalomra ad okot" egy olyan vészhelyzeti törvény, amely időbeli korlátozás nélkül széles körű jogosítványokkal ruházza fel a kormányt.

Hozzátette, hogy Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere telefonon tárgyal a törvényről a magyar igazságügyi miniszterrel, Bärbel Kofler, a szövetségi kormány emberi jogi megbízottja pedig állásfoglalást adott ki az ügyben.

Az állásfoglalás szerint válsággal terhes időkben hatalmas jelentősége van a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságának, és a jelenlegi rendkívül nehéz helyzetben kiemelten fontos, hogy az EU tagországai érvényesítsék az arányosság elvét.

A parlament hétfőn fogadta el koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében - sürgősséggel - szavazta meg az Országgyűlés.

A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!