Koronavírus - Borrell: a nők és a gyermekek elleni erőszak fokozódott a járvány idején

Koronavírus, 2020.11.23

Fokozódott a nők és a gyermekek elleni erőszak a koronavírus-járvány idején, a korlátozási és lezárási intézkedések következtében - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja előtt két nappal, hétfőn Brüsszelben kiadott sajtóközleményében.

Rámutatott: az EU-ban minden harmadik nőt ér fizikai vagy szexuális erőszak, amely minden országban, kultúrában és közösségben jelen van. "A koronavírus-járvány csak súlyosbította a helyzetet, egyes nők számára az otthon sem biztonságos hely" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a korlátozó rendelkezésekkel párhuzamosan több uniós tagállamban vezettek be intézkedéseket a nőknek és a gyermekeknek a háztartáson belüli erőszaktól való megvédelmezésére, mint például jelszavakon alapuló segítségkérési lehetőségeket a gyógyszertárakban. Borrell arra kérte fel a tagállamokat, hogy vezessenek be ehhez hasonló mechanizmusokat.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság ezen a héten új cselekvési tervet mutat be a nemek közötti egyenlőség előmozdításával kapcsolatban. Felszólított továbbá minden uniós tagállamot, hogy ratifikálja az isztambuli egyezményt, az első olyan eszközt a nők elleni és a családon belüli erőszak leküzdésére, amely nemzetközi szinten is jogilag kötelező erejű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!