Koronavírus - Borrell: el kell kerülni, hogy egyes országok fizetésképtelenné váljanak

Koronavírus, 2020.11.23

A koronavírus-járvány elleni küzdelem közepette is el kell kerülni az olyan helyzeteket, melyek következtében egyes országok fizetésképtelenné válnak, még pusztítóbb hatást váltva ki ezzel a globális gazdaságra nézve - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagországok fejlesztésért felelős minisztereinek tanácskozását követően, hétfőn.

Josep Borrell nyilatkozatában kijelentette, gyors cselekvésre van szükség, ugyanis a fizetésképtelenség sok ország esetében teljes adósságválságot válthat ki, amely rendkívül negatív hatással lehet a világ gazdaságára.

Ennek elkerülése olyan érdek, amely megalapozott partnerséget követel mindenekelőtt az Európai Unió intézményei és tagállamai között, kiegészítve a nemzetközi fejlesztési perspektívát a pénzügyi és külpolitikai célok összehangolásával - emelte ki.

Az uniós diplomácia vezetője kijelentette, hogy a gazdaság helyzetének alakulása szorosan összefügg a koronavírus-világjárvány leküzdésének sikerével. A világszerte zajló adósságfelhalmozódás mértéke és jellege, valamint a járvány és az általa okozott gazdasági károk között veszélyes kölcsönhatások vannak. Kulcsfontosságú az adósságelengedés átfogó megközelítése. Az adósságkezelés terén a fenntartható finanszírozás új modelljét kell kidolgozni, különösen egyes afrikai országok számára.

A főképviselő arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió hétfőn, a koronavírus-járvány okozta válságra való tekintettel 183 millió euróval (mintegy 65,8 milliárd forinttal) járult hozzá 29 alacsony jövedelmű ország szociális, egészségügyi és gazdasági kiadásaihoz. A támogatás a felsorolt országok adósságcsökkentéséhez, valamint költségvetési korlátaik enyhítéséhez, illetve ahhoz járul hozzá, hogy képesek legyenek fenntartani fejlesztési céljaikat. Lehetővé teszi számukra, hogy erőforrásokat szabadítsanak fel rendkívüli fizetésimérleg-szükségleteik kielégítésére ahelyett, hogy ezeket az erőforrásokat adósságtörlesztésre kellene fordítaniuk.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint Josep Borrell telefonon Vang Ji kínai külügyminiszterrel is megbeszélést folytatott hétfőn, és előrelépésre szólította fel Kínát a beruházási megállapodás tárgyalásai során.

A főképviselő kifejezte annak fontosságát, hogy a kínai fél betartsa a kereskedelemre vonatkozóan már korábban elfogadottakat, és tegyen előremutató lépéseket egyebek között a függőben lévő piacra jutás és a fejlesztés területeit illetően - írták.

A tárgyalások előrehaladása Peking és Brüsszel általános kapcsolatának szempontjából is fontos - emelték ki.

Borrell emellett aggodalmát fejezte ki a legújabb hongkongi események miatt, és megismételte annak fontosságát, hogy Kína tiszteletben tartsa a volt brit gyarmat autonómiáját az "egy ország, két rendszer" elve alapján - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!