Koronavírus - Brit egészségügyi vezetők: fel kell mérni, hogy Nagy-Britannia készen áll-e egy második hullámra

Koronavírus, 2020.06.24

A brit egészségügy legmagasabb rangú szakmai vezetőinek szerdai felhívása szerint sürgősen fel kell mérni, hogy Nagy-Britannia készen áll-e az új típusú koronavírus okozta Covid-19-járvány esetleges újabb hullámára.

Boris Johnson brit miniszterelnök előző nap a járvány megfékezését célzó, három hónapja elrendelt korlátozások eddigi legjelentősebb enyhítési intézkedéscsomagját jelentette be a londoni alsóházban.

A képviselőknek adott tájékoztatásában közölte: a koronavírus-járvány visszavonulása immár lehetővé teszi, hogy a jövő hét végén Angliában kinyithassanak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is.

Johnson hozzátette: jóllehet az éberség továbbra is kötelező, a brit kormány megítélése szerint azonban jelenleg nem fenyeget olyan második koronavírus-fertőzési hullám, amely maga alá gyűrhetné a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS).

A brit egészségügyi szolgálatok - köztük az (NHS) kórházi ápolószemélyzetének legmagasabb szintű szakmai szervezete, a Royal College of Nursing (RCN), a sebészorvosok hasonló szintű szövetsége (Royal College of Surgeons), valamint a körzeti orvosok királyi kollégiuma (Royal College of General Practitioners) - a legtekintélyesebb brit orvosi folyóirat, a British Medical Journal online kiadásán szerdán megjelent közös felhívásukban ugyanakkor elengedhetetlennek nevezték az ország megfelelő felkészítését a koronavírus-járvány esetleges második hullámára.

A felhívást kiadó 16 egészségügyi szervezet elnökei a nyílt levélben leszögezik, hogy nehéz ugyan megjósolni a nagy-britanniai Covid-19-járvány jövőbeni pályáját, a már rendelkezésre álló bizonyítékok arra vallanak, hogy egyre valószínűbb a járvány újbóli fellángolása egy-egy helyi közösségen belül, és valós kockázat a második hullám kialakulása.

Emiatt a közös felhívás aláírói szükségesnek tartják annak átlátható és gyors felmérését, hogy Nagy-Britannia hol tart a felkészülésben és mi az, amit még meg kell tenni arra az esetre, ha az országot a járvány újabb hullámra érné el.

Az egészségügyi vezetők szerint a felmérést azonnal el kell kezdeni, első eredményeinek már augusztusra ismertté kell válniuk, a teljes munkát pedig október végéig el kell végezni.

Hozzátették: a koronavírus-járvány féken tartásához szükséges infrastruktúra számos eleme már megvan, de továbbra is jelentősek a kihívások.

A brit egészségügyi minisztérium szerdai reagálásában közölte: ha a helyi szinten megtett lépések elégtelennek bizonyulnának, a kormány szükség esetén újra bevezetne olyan intézkedéseket, amelyeknek célja a vírus szélesebb körű terjedésének megakadályozása.

Erre Boris Johnson is egyenes utalást tett előző napi alsóházi felszólalásában. Kijelentette: minden enyhítési lépés feltételes és visszafordítható, és ha a járványhelyzet megköveteli, a kormány nem riadna vissza akár országos szintű korlátozások újbóli bevezetésétől sem.

A koronavírus-járványnak Nagy-Britanniában eddig csaknem 43 ezer halálos áldozata van, a szűrővizsgálattal bizonyított fertőzések száma meghaladta a 300 ezret.

Johnson elmondta ugyanakkor, hogy az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma a június első felével zárult egy hónapban 70 százalékkal csökkent az Egyesült Királyságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!