Koronavírus - Brit statisztikai hivatal: mélyponton a koronavírushoz köthető halálesetek száma

Koronavírus, 2020.06.02

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint a járvány márciusi elhatalmasodása óta nem mért mélypontra süllyed a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma Angliában és Walesben.

Az ONS azt vizsgálta, hogy a május 22-én zárult egy hétben kiállított halotti bizonyítványok közül mennyi említi az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget a lehetséges halálozási okok között.

Ez más módszer, mint a brit kormány által naponta összeállított koronavírus-halálozási statisztika, mivel a kormányzati adatokban azok a halálesetek szerepelnek, amelyeket szűrővizsgálattal egyértelműen igazolt módon a SARS-CoV-2 vírus okozott.

Az ONS ugyanakkor mozgó heti statisztikáiban azokat az elhunytakat is szerepelteti, akiknek halotti bizonylata megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

A statisztikai hivatal kedden ismertetett vizsgálatából kitűnik, hogy Angliában és Walesben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - a május 22-én végződött héten 12 288 halálesetet jelentettek, 2348-cal többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.

A kimutatás szerint a vizsgált héten kiállított halotti bizonyítványok közül 2589-ben szerepel az "új koronavírus (Covid-19)" szóösszetétel, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 21,1 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz.

Ez az egy héttel korábbihoz képest 1221-gyel kevesebb olyan halálesetet jelent, amelynek okai között lehetett a Covid-19 járvány, és a koronavírus-betegséget a lehetséges halálokok között megemlítő halotti bizonylatok heti száma hét hete nem volt ilyen alacsony - hangsúlyozza keddi tanulmányában a statisztikai hivatal.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig 39 045 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Legutóbbi tájékoztatásában a brit kormány hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások több mint két hónappal ezelőtti bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések, a koronavírus-betegség okozta napi halálesetek és a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt páciensek száma Nagy-Britanniában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!