Koronavírus - Cseh bíróság: jogtalan volt a kormány döntése az időszaki szenátusi választás elhalasztásáról

Koronavírus, 2020.04.01

Jogtalanul járt el a cseh kormány, amikor márciusban a koronavírus-járványra hivatkozva elhalasztott egy időszaki szenátusi választást - állapította meg a szerdán Brünnben a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság, amelynek jogkörébe tartoznak a választások.

A testület szerint a kormánynak törvényjavaslatot kellett volna kidolgoznia, amelyet azután a parlament elé kellett volna terjesztenie jóváhagyásra.

Az időszaki szenátusi választás kiírására Jaroslav Kubera teplicei szenátornak, a szenátus elnökének váratlan halála miatt került sor. Az első fordulót március 27-re és 28-ra, míg a másodikat április 3-ra és 4-re tűzték ki.

A cseh kormány a szükségállapot elrendelésekor, amelyet utólag a képviselőháznak kell jóváhagynia, esetleg meghosszabbítania, egyebek között az időszaki választás elhalasztásáról is döntést hozott. Erre azonban nem volt jogosítványa.

"A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság nem gyanúsítja a kormányt rossz szándékkal, de megállapította, nem engedheti meg, hogy a szükségállapot következtében korlátozzák a választásokat" - jelentette ki Jan Hamácek belügyminiszter, akinek tárcája felelős a választások megszervezéséért. Hamácek elmondta, hogy a minisztérium haladéktalanul kidolgozza a törvényjavaslatot, s azt a kormány elé viszi, hogy a parlament elé terjeszthessék.

A miniszter szerint a kormány és a bíráság álláspontja között az a különbség, hogy a bírói testület "szűkebben értelmezi a vonatkozó törvényt, mint a kormány".

"Nemcsak az egészséget, az életet és a gazdaságot kell védeni, hanem a demokratikus alkotmányos jogokat is" - olvasható a testület döntésében, amelyet a CTK hírügynökség ismertetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!