Koronavírus - Draghi: Olaszország jövőjét szolgálja a gazdasági mentőcsomag

Koronavírus, 2021.04.26

Az olasz fiatalok és családok válság utáni jövőjének építését szolgálja az a 248 milliárd eurós gazdasági helyreállítási csomag, amelynek részleteit Mario Draghi kormányfő hétfő délután ismertette a római alsóházban.

A közgazdász egy óra alatt foglalta össze a több mint háromszáz oldalas pénzügyi-gazdasági csomag főbb intézkedéseit.

Kijelentette, az Európai Bizottság szorgalmazta reformokról és beruházásokról van szó, melyek azonban mindenekelőtt Olaszország jövőjének építését szolgálják.

Megjegyezte, a csomag megvalósításától függ Olaszország európai és nemzetközi hitele.

"Ez a program nem pusztán projektekről, számokról, határidőkről szól: kivétel nélkül az olaszokról szól, akik megszenvedték az utóbbi több mint egy évet az új koronavírus okozta járvány miatti egészségügyi és gazdasági válságban" - hangoztatta Mario Draghi, kiemelve, hogy a helyreállítás éppúgy segíteni kívánja a munkahelyet kereső és családot alapítani akaró fiatalabb generációt, mint a védelemre szoruló időseket.

A miniszterelnök elmondta, az utóbbi több mint egy évben a hazai össztermék (GDP) 8,9 százalékkal csökkent, a foglalkoztatottság 2,8 százalékkal esett vissza, a ledolgozott munkaórák száma pedig 11 százalékkal. A mélyszegénységben élő olaszok aránya 2015 és 2019 között 3,3 százalékról 7,7-re emelkedett, és azóta megközelítette a 10 százalékot.

A gazdasági helyreállítási csomag végleges összegét Mario Draghi 248 milliárd euróban jelölte meg: 191,5 milliárdot az európai válságkezelési források tesznek ki, további 30,6 milliárdot a római kormány biztosít, amely 2032-ig még több mint 26 milliárddal támogatja a nemzeti talpra állást.

Gazdasági elemzők rámutattak, hogy a csomag rövid-, közepes és hosszú távú befektetéseket tartalmaz, amelyek első kijelölt határideje 2026, de a projektek ezt követően is folytatódnak.

Mario Draghi kiemelte, hogy az EU irányelvei szerint a források 40 százalékát, vagyis majdnem 70 milliárd eurót környezeti reformokra fordítják, további 27 százalékát pedig digitális fejlesztésre. Az Európai Központi Bank volt elnökéből lett kormányfő számításai szerint 2026-ra az olasz GDP 3,6 százalékkal, a foglalkoztatottság 3,2-vel emelkedhet.

Kiemelt pontnak számít az oktatás és kutatás erősítése több mint 31 milliárd euróval, az egészségügy támogatása 18,5 milliárddal, valamint az EU által sürgetett igazságügyi reform. Draghi rámutatott, hogy Németországban kétszáz, Olaszországban ötszáz nap alatt születik meg egy első fokú bírósági ítélet.

A hátrányos helyzetű dél-olaszországi térségek több mint 80 milliárd euróban részesülnek. A családtámogatási intézkedések között szerepel a nemi esélyegyenlőség megteremtése, valamint bölcsődék, óvodák építése. Az infrastrukturális projektek között elsőrendűnek ígérkezik a nagysebességű vasútvonalak kiépítése.

Mario Draghi kedden a felsőházban szólal fel, majd péntekig továbbítja Brüsszelbe a csomagot, amelyért korábbi kijelentései szerint "személyes garanciát" vállalt. A program megvalósítását a miniszterelnöki hivatal irányítja a szaktárcák, valamint a tartományok bevonásával.

Az előző miniszterelnök, Giuseppe Conte februári lemondása után az államfő Mario Draghit kérte fel a kormányalakításra elsőrendű feladatként a gazdasági helyreállítási csomag összeállítását jelölve meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!