Koronavírus - Eddigi mélypontján a napi halálesetek száma Nagy-Britanniában

Koronavírus, 2020.06.04

Eddigi mélypontjára csökkent a koronavírus-járvány okozta halálozások napi száma Nagy-Britanniában.

Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a jövő héttől Angliában kötelező lesz maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön.

Shapps tájékoztatása szerint az előző este zárult 24 órában 176 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 39 904 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Shapps hangsúlyozta, hogy a koronavírus-adatok napi rögzítésének kezdete óta ez az eddigi legalacsonyabb, hétköznap mért napi halálozási szám.

Hétvégenként volt már ennél alacsonyabb napi koronavírus-halálozási adat, szakértők szerint azonban a hétvégi adatközlések rendszerint nem teljes körűek, és a szombat-vasárnapi összesítésekből kimaradó számok a következő hét elejének adataiban jelennek meg.

A közlekedési miniszter elmondta azt is, hogy április közepén még 940 felett járt a napi halálesetek átlagos száma.

Hozzátette: a csütörtök délelőtt zárult 24 órában 1805 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálattal.

A nagy-britanniai Covid-19 járvány csúcspontján mértek hatezer feletti napi esetszám-növekedéseket is.

Az újonnan kiszűrt fertőzések számát jelző görbe azzal együtt is folyamatosan lefelé tart, hogy rekordra emelkedett a naponta elvégzett szűrések száma.

Grant Shapps elmondta, hogy a csütörtök délelőtt végződött egy napban 220 057 koronavírustesztet végeztek Nagy-Britanniában; ez napi rekord.

Április első felében még 18-20 ezer napi szűrésre volt kapacitás.

A csütörtök esti Downing Street-i tájékoztatón elhangzott, hogy meghaladta az ötmilliót az eddig elvégzett koronavírus-szűrések száma, és a leletek közül 281 661 volt pozitív.

A friss adatok szerint jelenleg 604 beteg szorul lélegeztetőgépes kezelésre, és ez is a legalacsonyabb szám a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodása óta.

A lélegeztetőgéppel kezelt koronavírus-betegek száma április 12-én tetőzött: aznap 3301 páciensnek volt szüksége lélegeztetésre.

A nem intenzív ellátásban részesülőkkel együtt jelenleg 7312 koronavírus-beteget kezelnek országszerte a brit kórházakban, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy hete.

A kórházi kezelésre szorulók teljes száma is április 12-én tetőzött: akkor 20 699 beteg feküdt a brit kórházakban Covid-19 megbetegedés miatt.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a közlekedési miniszter bejelentette: az eddigi eredmények védelme és a koronavírus visszatérésének megakadályozása érdekében jövő hétfőtől Angliában kötelező lesz maszk vagy az arc eltakarására alkalmas egyéb eszköz viselése a tömegközlekedési eszközökön.

Shapps szerint nem sebészeti minőségű maszkokról van szó - ezeket a kormány kórházi használatra kívánja fenntartani -, hanem olyanokról, amelyeket mindenki akár otthon is könnyen elkészíthet.

A kötelezettség alól a kisgyerekek, a fogyatékkal élők és a légzési nehézségekkel küszködők mentességet kapnak.

A közlekedési miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy a cél továbbra is a közösségi közlekedés tehermentesítése, egyebek mellett a kerékpárok használatának ösztönzésével.

Ennek jegyében a kerékpár-tulajdonosok e hónap második felétől 50 font (több mint 19 ezer forint) értékű utalványokat igényelhetnek, amelyeket biciklijavítási költségek fedezésére lehet felhasználni.

Grant Shapps szerint a kormány arra számít, hogy e kezdeményezéssel több százezer régi kerékpárt lehet ismét közúti használatra alkalmas állapotba hozni.

A miniszter elmondta: hétköznapokon már eddig is száz százalékkal, hétvégenként kétszáz százalékkal emelkedett a biciklihasználat a brit közutakon a Covid-19 járvány előtti szinthez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!