Koronavírus - Egy ukrán város polgármestere megvonná az anyagi támogatást a beoltatlan Covid-betegektől

Koronavírus, 2021.09.07

Új rendeletekkel próbálja rávenni városa lakóit a Covid-19 elleni oltás felvételére nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk város polgármestere: ezúttal arra adott utasítást, hogy ne kapják meg a kezeléshez nyújtott anyagi támogatást azok, akik nem oltatták be magukat és megbetegednek a koronavírustól - számolt be kedden az UNIAN hírügynökség.

Ruszlan Marcinkiv polgármester közölte, hogy ez alól csak azok lehetnek kivételek, akik amiatt nem tudták felvenni a védőoltást, mert éppen nem volt vakcina a megyében. A helyi válságstáb értekezletén az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kiemelte, hogy idén eddig a város csaknem 11 ezer lakosa kapott több mint 18 millió hrivnya, azaz mintegy 198 millió forint összegű pénzügyi támogatást, ebből körülbelül négyezren együttvéve több mint 11 millió hrivnyát (121 millió forint) kaptak kifejezetten a koronavírus kezelésére.

Marcinkiv ezen túlmenően ígéretet tett arra, hogy százezer hrivnya - csaknem 1,1 millió forint - jutalmat ad a megyeszékhely vezetése annak a nőnek, aki először teherbe esik a védőoltás felvétele után. Marcinkiv ezzel igyekszik eloszlatni azt az Ukrajnában is keringő tévhitet, amely szerint a koronavírus elleni védőoltások meddőséget okoznak. Az értekezleten jelen volt Marija Bojko, a város perinatális központjának vezetője is, aki a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy teljesítik a polgármester utasítását. Hozzátette ugyanakkor, hogy azt viszont még nem tudja, miként fogják kideríteni, ki lesz az a nő, aki jogosulttá válik erre a jutalomra.

Marcinkiv - aki arról tette magát ismertté Ukrajnában, hogy lelkes támogatója az oltakozásnak -, már komoly visszhangot váltott ki egy korábbi megnyilatkozásával. Egy héttel ezelőtt az ivano-frankivszki városháza alkalmazottait megfenyegette azzal, hogy azokat, akik nem veszik fel a védőoltást, vagy elbocsátja vagy megvonja tőlük a prémiumukat. Ezt azzal indokolta, hogy a városi hivatalnokok példát kell mutassanak az embereknek. Két hetet adott a tanács dolgozóinak, hogy beoltassák magukat, és ez alól csak azokat mentesítette, akiknek orvosilag ellenjavallt a koronavírus elleni oltás felvétele. Erre reagálva Ljudmila Denyiszova emberi jogi ombudsman figyelmeztette őt levélben, hogy ez ellentétes az ukrán alkotmánnyal és Ukrajnában a koronavírus elleni oltás felvétele önkéntes.

Még korábban Marcinkiv prémium ígéretével próbálta ösztönözni a pedagógusokat az oltakozásra - emlékeztetett az UNIAN.

Közben Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője keddi tájékoztatóján közölte, hogy intézetének előrejelzése szerint a jelenlegi oltási ütem mellett legalább november végéig elegendő oltóanyaggal rendelkezik Ukrajna. Szavai szerint eddig az ukrán lakosság 14,7 százaléka kapta meg az első, és valamivel több mint 10 százaléka a második dózist is. Az átoltottság Kijevben és Kijev megyében a legmagasabb arányú. A fővárosban a lakosság 26 százaléka, Kijev egyében 20 százaléka kapta meg az első, előbbiben 22 százalék, utóbbiban pedig 15 százalék pedig mindkét dózist. Ezzel szemben Valentina Hinsburg, a kijevi városi tanács egészségügyi osztályának igazgatója kedden azt állította, hogy a fővárosban élőknek már a 46 százaléka felvette mindkét oltást.

Ukrajnában keddre jelentősen megugrott az újonnan regisztrált betegek száma az előző naphoz képest: 2197-tel 2 300 504-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 1424-gyel több a vasárnapinál. Az elhunytak száma 53-mal 54 054-re emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 618 798-an kapták meg valamely védőoltás első, 4 304 627-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 133 922 embert oltottak be az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!