Koronavírus - Élénkül, de még mindig hét évtizedes mélyponton az autóértékesítés Nagy-Britanniában

Koronavírus, 2020.06.04

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint valamelyest élénkült, de továbbra is csaknem hetven éve nem mért mélyponton volt a nagy-britanniai személyautó-értékesítés a múlt hónapban.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén életbe léptetett korlátozó rendelkezések alapján az autókereskedéseknek is zárva kellett tartaniuk, és csak hétfőtől nyithattak ki azok, amelyeknek megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük van.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) csütörtökön közölt havi összesítése szerint májusban 20 247 személyautót helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában, 89 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Tavaly májusban 183 724 új autót értékesítettek a brit márkakereskedések.

Az SMMT hangsúlyozta: a múlt havi adat 68 éves mélypont, legutóbb ugyanis 1952 májusában adtak el ennél kevesebb személyautót Nagy-Britanniában.

A szakmai szervezet kimutatása szerint mindazonáltal a múlt hónapban már érzékelhetően élénkültek az eladások, mindenekelőtt az online értékesítés terjedése miatt. Áprilisban ugyanis mindössze 4321 személyautót helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában, 97,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Tavaly áprilisban 161 ezer új autót értékesítettek a brit márkakereskedések.

Az áprilisi adat 74 éves mélypont volt, legutóbbi ugyanis 1946-ban adtak el kevesebb személyautót Nagy-Britanniában.

Az SMMT csütörtöki adatismertetése szerint az év eleje óta eltelt hónapokban is meredeken zuhant a brit autóértékesítés: az idén eddig 508 125 új autó került forgalomba, 51,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az elmúlt hetekben forgalomba került személyautókat a kereskedések nyilvánvalóan raktárkészletükből adták el, mivel a korlátozások elrendelése óta gyakorlatilag megszűnt a brit autógyártás: az SMMT május végén ismertetett statisztikája szerint áprilisban mindössze 197 személygépkocsi készült Nagy-Britanniában, 99,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!