TV műsor

Koronavírus - Európai Bizottság: az online platformok újabb lépéseket tettek az oltásokkal kapcsolatos dezinformációk ellen

Koronavírus, 2021.02.25

Az Európai Unió önkéntes magatartási kódexéhez csatlakozó internetes platformok újabb lépéseket tettek a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatos, online terjesztett dezinformációk ellen - közölte az Európai Bizottság az internetes szolgáltatók januárjában meghozott intézkedéseinek alakulásáról szóló, csütörtökön közzétett jelentésében.

Az uniós bizottság közleményében kiemelte, a magatartási kódexéhez csatlakozó szolgáltatók - köztük a Twitter, a Facebook, a Google, a Microsoft, a TikTok és a Mozilla - fellépése megkérdőjelezhetetlenül hozzájárul a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikeréhez.

A jelentés szerint a Google januárban bővítette keresési funkcióját, amely most már naprakész információkat és az engedélyezett vakcinák listáját is megadja a felhasználó tartózkodási helyén a kapcsolódó kereséseknél.

A Facebook a hónapban több mint 13 ezer, illetve Instagram elnevezésű oldalán több mint 9 ezer járvánnyal összefüggő félrevezető tartalmat távolított el az EU-ban.

A TikTok videomegosztó közösségi hálózat január eleje óta az EU-ban közzétett, több mint ötezer videó esetében alkalmazta a COVID-19 vakcina címkét.

A Microsoft a koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos téves információkat felszámolni hivatott internetes kampányokat támogatott.

A Twitter bejelentette, hogy felületeiről eltávolítja a megtévesztő információkat, illetve megjelöli azokat a bejegyzéseket, amelyek félrevezető híreket tartalmaznak, vagy tartalmazhatnak az oltásokról.

A Mozilla azt biztosította, hogy közvetlenül a böngészőjén keresztül hiteles járványügyi információk és hírek legyenek elérhetőek.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és az átláthatóságért felelős alelnöke elmondta: az online platformoknak felelősséget kell vállalniuk azért, hogy megakadályozzák a koronavírus elleni harc sikerét hátráltató káros és veszélyes információk terjedését. A megbízható információk biztosítására azonban elengedhetetlen az online platformok együttműködésének erősítése az illetékes uniós és nemzeti hatóságokkal, a médiával és a civil társadalommal egyaránt - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!