Koronavírus - Franciaország az Indiából beutazókra is kiterjeszti a hatósági karantént

Koronavírus, 2021.04.21

Franciaország az Indiából beutazókra is kiterjeszti a koronavírus-járvány miatti kötelező tíznapos hatósági karantént - jelentette be szerdán a kormányszóvivő. Gabriel Attal azt is megerősítette, hogy az országon belüli korlátozások fokozatos feloldása a lakókörzet-elhagyási tilalom megszüntetésével május elején megkezdődhet.

"Néhány ország számára, ahol az egészségügyi helyzet nagyon súlyos és rendkívüli nyugtalanító, szigorítunk" - mondta a kormányülést követő sajtótájékoztatón a szóvivő, kiemelve, hogy az egészségügyi védelmi tanács a reggeli ülésén ilyen országként jelölte meg Indiát, amely Brazília, Chile, Argentína, a Dél-Afrikai Köztársaság és Francia Guyana után került fel a listára.

A koronavírusnak az eredetinél fertőzőbb variánsaitól tartva a francia kormány szombaton vezetett be először kötelező tíznapos hatósági karantént a Brazíliából, Argentínából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból, valamint a Franciaországhoz tartozó Francia Guyanából beutazók számára. A karanténkötelezettség eddig is létezett, de nem ellenőrizték a hatóságok.

A tíznapos elkülönítés mostantól az Indiából érkezőkre is vonatkozik, és a rendeletet megsértőkre 1500 eurós büntetés vár, a visszaesők 3000 euróra is számíthatnak.

Az Európai Unión kívülről kizárólag halaszthatatlan és hivatali ügyben lehet beutazni Franciaországba. Ennek ellenére számos szakember elkerülhetetlennek tartja a távolabbi országokban megjelent vírusvariánsok elterjedését Európában.

Gabriel Attal megerősítette, hogy az Emmanuel Macron államfő által a korlátozások enyhítésére március 31-én megjelölt menetendet kívánja tartani a kormány. Ennek értelmében a kisiskolások 11 éves korig jövő hétfőn visszatérhetnek az iskolapadokba, a felsőbb osztályokba járóknak és a középiskolásoknak május 3-án indul újra az oktatás személyes jelenléttel.

Május 3-án megszűnik az a korlátozás, amely alapján jelenleg kizárólag halaszthatatlan ügyben lehet a lakóhely tíz kilométeres körzetét elhagyni, azaz a megyék közötti mozgás újból engedélyezett lesz. Az éjszakai kijárási tilalom azonban továbbra is érvényben marad, az október vége óta zárva tartó vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok május közepére ígért újranyitásának pontos dátumáról és részleteiről később rendelkezik a kormány.

A kormányszóvivő az egészségügyi miniszter, Olivier Véran előző napi interjújához hasonlóan úgy fogalmazott, hogy "úgy tűnik, most lehetünk a járvány tetőzésénél vagy közel hozzá".

"A korlátozások első jelei már érzékelhetők, az igazolt napi esetszám csökken, hasonlóan a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek számához és a kórházi betegek számának heti átlagához, az intenzív osztályon lévők száma pedig kezd stabilizálódni" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Gabriel Attal ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "ezek az eredmények még nem elégségesek, mert a járvány sokkal lassabban húzódik vissza, mint novemberben, és a kórházak túlterheltsége még mindig nagyon jelentős".

Szakemberek szerint a tetőzést követően a járványmutatók feleolyan gyorsan javulnak jelenleg, mint az előző hullámok esetében.

A kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályokon rendelkezésére álló 8 ezer ágyon csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik, ami kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de több a második hullám őszi tetőzéséhez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!