Koronavírus - Franciaországban 6500 fölött a halottak száma

Koronavírus, 2020.04.03

Franciaországban 6500 fölé emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma: az elmúlt 24 órában 588-an vesztették életüket kórházban a fertőzés miatt, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti, s ezzel 5091-re emelkedett a kórházban elhunytak száma, míg az idősotthonokban a járvány kezdete óta legalább 1416-an haltak meg - derül ki az egészségügyi hatóságok péntek esti összesítéséből.

Az idősotthonokban élő 700 ezer embert illetően csak csütörtökön kezdtek adatokat közölni a francia hatóságok, jóllehet az egészségügyi dolgozók napok óta tragikus állapotokról számolnak be. Több helyen az ápolók beköltöztek az intézményekbe, és a járvány végéig nem hagyják el azokat, hogy így óvják meg a fertőzésveszélytől a rájuk bízott ápoltakat.

Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse elmondta: a 64 338 regisztrált fertőzött közül 27 432-en vannak kórházban, ami 1186-tal több mint csütörtök este. Az idősotthonkban 17 800 új Covid-19 betegről tudni. Az intenzív osztályokon 6662 súlyos állapotban lévő beteget látnak el, ami 263-mal több mint 24 órával ezelőtt.

A súlyos betegek harmada hatvan év alatti, 93-an közülük harminc évnél is fiatalabbak. Hatvan százalékuk pedig 60 és 80 év közötti.

Az illetékes hangsúlyozta: még soha nem ápoltak egyszerre ugyanazzal a betegséggel ennyi súlyos állapotban lévő beteget intenzív osztályokon.

Jóllehet a súlyos esetek száma hétfő óta egyre kisebb mértékben nő, és március 1. óta 14 008-an gyógyultak távoztak a kórházakból, közülük 1580-an pénteken, Jérome Salomon úgy vélte: "még nem értük el a görbe tetejét".

"Az elmúlt napokban kisebb volt a roham a sürgősségi osztályokon, kevesebben hívtak házhoz orvost, de korai lenne még következtetéseket levonni" - hangsúlyozta a szakember.

A párizsi közkórházak központi igazgatósága szerint a fővárosban hétfőn várható a járvány tetőzése.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pénteken bejelentette: az érettségizők idén nem tesznek záróvizsgát, az érettségi bizonyítványukat a negyedéves vizsgáik alapján kapják meg.

A tárcavezető elmondta: a minisztérium nem tudja szavatolni, hogy júniusban meg lehet tartani az írásbeli vizsgákat megfelelő körülmények között mindenhol, ezért a kormány úgy döntött, hogy az első három negyedév záróvizsgáinak átlaga alapján kapják meg a diákok az érettségi jegyeiket.

Christophe Castaner belügyminiszter péntek este megerősítette: egész hétvégén fokozottan ellenőrzi a rendőrség országszerte a koronavírus-járvány miatt életbe léptett kijárási korlátozásokat annak érdekében, hogy senki ne utazzon el az otthonából a tavaszi szünet kezdetén. A rendőrök nemcsak megbüntetik a szabályszegőket, hanem a pályaudvarokon igazolás nélkül nem engedik meg senkinek, hogy vonatra szálljon, az utakról pedig visszafordítják az engedély nélkül közlekedő gépkocsikat. A tárcavezető azt is elmondta, utasította a megyei prefektusokat, hogy rendeltben tiltsák meg vidéki házak kiadását a karantén idején.

A korábban a védőfelszerelés hiánya miatt sztrájkkal fenyegetőző rendőri erőknek csaknem egymillió maszkot oszt szét a belügyminisztérium.

Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére. A korlátozások továbbra is engedélyezik a lakhely elhagyását munkahelyre való eljutás, valamint naponta egyszer egy órára egy kilométeres távolságban létfontosságú élelmiszerek vásárlása vagy gyógykezelés céljából, és nem tiltja a lakhelyhez közeli, egyénileg végzett sporttevékenységet és állatsétáltatást sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!