Koronavírus - Gulyás: a kormány célja, hogy ha van vakcina, elsők között vásárolhassunk belőle (2. rész)

Koronavírus, 2020.10.22

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 14.39 órakor kiadott, Koronavírus - Gulyás: a kormány célja, hogy ha van vakcina, elsők között vásárolhassunk belőle (2. rész) című anyagunk ötödik bekezdésének első mondata helyesen:



Magyarország nem tartja helyesnek, ahogy az EU kezeli a válságot, de támogatja a közös h i t e l f e l v é t e l t a déli tagállamokkal vállalt szolidaritás miatt - mutatott rá.


Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Koronavírus - Gulyás: a kormány célja, hogy ha van vakcina, elsők között vásárolhassunk belőle (2. rész)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva súlyos ügynek nevezte a Belgiumban tisztázatlan körülmények között meghalt szlovák állampolgár ügyét, és úgy vélte: amikor nem politikai fegyverként, zsarolásra akarják használni a jogállamiságot, akkor az Európai Bizottság és számtalan EU-s állam kevésbé érdeklődik annak valós tartalma iránt.

Hozzátette: az, hogy ennek az ügynek nem lett uniós szinten következménye, jól mutatja, hogy az Európai Uniót a közép-európai tagállamok zsarolásának lehetősége érdekli, és a legcsekélyebb mértékben sem az alapvető emberi jogok.

Az uniós kibocsátáscsökkentési célokkal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, mindenkinek be kellene tartania a 2030-as vállalásokat, Magyarország ebben jól áll, ez negyven százalékos kibocsátáscsökkentést jelent az 1990-es szinthez képest. Németország, vagy Svédország közelében sincs a vállalások teljesítésének - tette hozzá. Elmondta, nehéz úgy tárgyalni a 2050-es célokról, hogy a nagy, gazdag alapítóállamok lábbal tiporják a 2030-as megállapodást.

Szerinte egyelőre kérdéses, hogy megvalósul-e egyáltalán az uniós Next Generation-alap.

Magyarország nem tartja helyesnek, ahogy az EU kezeli a válságot, de támogatja a közös hitelfelvételt a déli tagállamokkal vállalt szolidaritás miatt - mutatott rá. Hozzátette: minden tagállamnak feladata, hogy a lehető leghatékonyabban használja majd fel a forrásokat, a programokról a jövő héten kezdődhetnek meg a tárgyalások az Európai Bizottsággal.

A miniszter több kérdést kapott fővárosi ügyekkel kapcsolatban. A DK áramlopással vádolt önkormányzati képviselőjéről szóló kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: alapos a gyanú, hogy a DK-s politikus lopott és bűncselekményt követett el, ebben az esetben pedig a hatóságok feladata, hogy eljárjanak.

Az ügy politikai következtetéseit úgy összegezte: a korrupcióról beszélő pártoknak érdemes lenne először a saját soraikban körülnézni.

Az ügy kapcsán a minisztert kérdezték a kriptovaluták szabályozásáról is, amire azt mondta, az unió dolgozik az egységes szabályozáson, mivel határon átnyúló szolgáltatásokat is érint a kérdés.

Gulyás Gergely a 3-as metró felújításáról elmondta: ez a projekt teljes egészében a főváros hatáskörébe tartozik, és bíznak abban, hogy a főváros képes megvalósítani.

Megjegyezte: az állam felajánlotta, hogy több ügyben próbál segíteni a fővárosnak, hogy ne kelljen eladósodnia, de erre a főváros egyelőre nem adott választ.

A minisztert arról is kérdezték, hogy több fideszes politikus, köztük ő sem indul egyéni körzetben 2022-ben Budapesten, amit Karácsony Gergely főpolgármester úgy kommentált, hogy a Fidesz feladta a fővárost.

Gulyás Gergely erre úgy reagált: a legkevésbé kedvező budapesti közvélemény-kutatások is 41 százalékos népszerűséget mérnek a Fidesznek, a főpolgármester pártja pedig vagy mérhetetlen, vagy 1-2 százalékon áll, ezért a helyében visszafogottabban kezdene esélylatolgatásba.

Hozzátette: nem újszerű állítás, hogy a kormány tagjai és a frakcióvezető igen jelentős személyes részvétellel igyekszik ott lenni a kampányban, egyéniben pedig olyan jelöltek fognak indulni, akinek jó esélyük van arra, hogy a lehető legtöbb szavazatot megszerezzék.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e további hasonló döntés Budapesten, azt mondta: nem számít további meglepetésekre. Kitért arra is: a Fidesz elnökségének döntése volt, hogy ne induljon, ha ő dönthetett volna, akkor ismét indul.

Az október 23-i rendezvényekről közölte: azért nem szerveznek központi eseményeket, mert a jelenlegi helyzetben ez a felelősségteljes magatartás, de a gyülekezés joga biztosított, így bárki szervezhet rendezvényeket, akár az is, aki korábban erőszakot alkalmazott tüntetők ellen.

Gulyás Gergely a Színház-és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult "patthelyzetre" vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: a kormány nem tárgyalófél, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy mielőbb megegyezés lesz a kuratórium és hallgatók, illetve a tanárok között.

Kijelentette: a kormánynak nincs politikai célja az ügyben, hanem azt szeretné, hogy minél színvonalasabb színművészeti oktatás legyen Magyarországon, és az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a kuratóriumnak biztosította is.

Arra a felvetésre, hogy Szarka Gábor kancellár szerint népegészségügyi okokból is sor kerülhet az egyetemi épületek kiürítésére, Gulyás Gergely azt mondta: a népegészségügyi okok nem politikai kérdésként merülnek fel, ha ugyanis valahol koronavírus vagy más fertőzés terjed el, akkor a népegészségügyi szabályok határozzák meg, mire van lehetőség és mire nem.

Jelezte: eddig többször volt fertőzés, de a hatóságok soha nem ítélték ezt olyan súlyosnak, hogy ebben a formában fel kellett volna lépni.

Azt, hogy a zuglói Szent István Gimnázium tantestülete kiállt az SZFE mellett, a miniszter úgy kommentálta: egy szabad országban mindenki olyan formáját választja a véleménynyilvánításnak, amelyet magához és a helyzethez méltónak talál.

(folyt.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!