Időjárás
meteoblue
TV műsor

Koronavírus - Gulyás: február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány; rövidül a karantén ideje (3. rész)

Koronavírus, 2022.01.13

    A miniszter közölte: az árstopról szóló döntés három hónapra érvényes, de meghosszabbítható; azért az október közepi árakhoz tértek vissza, mert akkor még nem volt inflációs nyomás, az akkori árakra "még senki nem panaszkodott".

Jelezte: a kereskedelemnek ugyanakkora készletet kell biztosítania ezekből a termékekből, mint októberben, aki pedig nem tartja be a szabályozást, annak "többszintű, szigorú szankciórendszerrel" kell szembenéznie, amelynek sokadik foka a kereskedelmi tevékenységtől eltiltás; ezt megelőzően "visszatartó hatású" bírságot ír elő a pár napon belül megjelenő döntés.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely létező veszélynek nevezte, hogy a kereskedők más termékek árába építik be a szerdai döntés miatti veszteségüket, jelezve, az ilyen jelenségekre a kormány figyelni fog.

Az államnak vannak más árszabályozó eszközei - jelentette ki, hozzátéve, a hatósági ár intézményét más államok mellett a magyar jogendszer is ismeri, így e kérdésben "jogilag is meg tudjuk védeni magunkat".

Közölte: a kormány keresi az infláció leszorításának eszközeit, és remélik, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint még az idén visszamegy a 2-4 százalékos sávba a pénzromlás mértéke.

Hangsúlyozta: összességében ennyi inflációellenes intézkedést egyetlen kormány sem hozott, mint a magyar. Az inflációcsökkentést célzó eddigi intézkedések együttesen 2 százalékpontos mérséklődést eredményeznek - fűzte hozzá.

Az áfacsökkentésnél érdemi kereskedelmiár-csökkenés általában nem következik be, az legtöbbször a kereskedő hasznát növeli - tért ki az ezzel kapcsolatos véleményekre.

Megjegyezte: a kormány ott kívánt beavatkozni, ahol az emberek számára a legfájóbb az infláció; ezek a benzinár, a rezsiköltségek, a hitelkamatok és az élelmiszerárak.

A kormány szerint a benzinárcsökkentés bevált, ha ma kellene dönteni a hosszabbításról, akkor amellett döntene - mondta.

A folyamatban lévő beruházások tovább haladnak, a gazdasági növekedés ezt lehetővé teszi - válaszolta egy kérdésre.

Továbbra is bizonytalanság van az autógyártás csipellátásában - mondta, megjegyezve: az iparág tavalyi visszaesését is ez okozta.

A Budapest Airport megvásárlásáról úgy nyilatkozott, azzal "a választásokat megvárjuk", de a kormány álláspontja változatlan, hiszen "mindig azt tartottuk helyesnek, ha a nemzeti repülőtér állami tulajdonban van, vagy legalább magyar tulajdonban".

A gyermekvédelmi népszavazásról szóló kérdésre Gulyás Gergely kijelentette, az "a ma elérhető, biztosítható legnagyobb garancia" a jogszabály fennmaradására.

Érvényes népszavazással lennék elégedett - fogalmazott, amikor a részvételről kérdezték, megemlítve: mivel a parlamenti választással egy időben lesz a referendum, jó az esély az érvényességre.

A választások eredményét mindenkinek el kell fogadnia - jelentette ki Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva, majd megjegyezte, szemben a magyar baloldal hagyományaival, Orbán Viktor 2002-ben és 2006-ban is gratulált a győztes miniszterelnök-jelöltjének.

A francia elnök már részt vett a visegrádi négyek találkozóján azóta, hogy a csoportnak jelenleg Magyarország a soros elnöke. A lehetőség a német kancellárnak is adott - válaszolta arra a kérdésre, mikor várható találkozó az új német kormány és Magyarország között.

A kormány a megállapodásnak megfelelően jár el az Egészséges Budapest Program idei támogatása kérdésében - jelentette ki Gulyás Gergely.

A kabinet nem vizsgál Sztojka Attila romaügyi kormánybiztossal kapcsolatos ügyet - felelte a miniszter egy kérdésre. Azt mondta: mivel a kiszivárgott hangfelvételek a kormánybiztos kijelentéseiről vágottak, így azt a méltányosságot kéri, amire az ellenzéki is mindig igényt tart.

Arra a felvetésre, miszerint Márki-Zay Péter nem ért egyet a minimálbér intézményével, a miniszter azt mondta: a baloldali kormányok időszakában lényegesen kisebb mértékben emelkedett a minimálbér, mint a jobboldali-konzervatív kormányok alatt. Gyurcsány Ferenc alig emelte azt, Márki-Zay Péter pedig ellenzi - fogalmazott.

A kormány a törvényes és alkotmányos rend pártján áll és fog állni attól függetlenül, hogy megnyerik-e a választást vagy sem - válaszolta azokra a hírekre reagálva, miszerint a jelenlegi kormány választási veresége után zavargások törhetnek ki. Az emberek gyakran vádolják meg ellenfelüket azzal, amit maguk készülnek elkövetni - mondta.

"Szemben Bruck Gáborral, nekem nincs információm arról, hogy a CIA mit szeretne" - tette hozzá, utalva az ellenzéki tanácsadó azon kijelentésére, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata esetlegesen beavatkozhat a magyar választásokba.

Az összes előrejelzés szerint lényegesen elmarad a kórházi ápolásra szorulók száma az omikron alatt az eddigi csúcstól - jelezte.

A francia kézilabdázóknak a magyarországi járványkezeléssel kapcsolatos kritikáiról szólva "gyarmattartó arroganciáról" beszélt. Kijelentette: van vendégjog, de van udvariasság is.

Március 10-én választ államfőt az Országgyűlés - közölte, beszámolva arról is, hogy az Országgyűlés február 21. és március 10. között ülésezik tavasszal.

Ferenc pápa a szeptemberi, magyarországi látogatása során jelezte, hogy további látogatásra érkezne Magyarországra. Ennek azonban még nincs időpontja - jelezte a miniszter.

Egy kérdésre válaszolva arról beszélt: a főpolgármester "az utakból is parkolókat csinált", akkorák a dugók, például a Nagykörúton, ahol tönkretették a korábbi, normális kétsávos közlekedést.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!