Koronavírus - Gulyás Gergely: az EU-ban kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége (1. rész)

Koronavírus, 2021.04.29

Az Európai Unión (EU) belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége, Máltával "együtt vezetjük" az európai rangsort - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely azt mondta, a járvány harmadik hulláma Magyarországot is súlyosan érintette, de az oltásoknak köszönhetően mostanra radikálisan visszaestek az új fertőzések, és csökkent a halálozások száma is. Hozzátette: minél több ember oltatja be magát, annál gyorsabban szorítható vissza a járvány.

Az oltásnak köszönhető, hogy elkezdődött az újraindítás. A beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így a kormány korábbi döntésének megfelelően életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme - közölte a politikus.

Az újraindítás legfontosabb elemei között említette, hogy a kijárási tilalom kezdete 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11 óráig lehet vásárolni. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső tereit szintén 11 óráig látogathatják majd, s ide a szülők, családtagok magukkal vihetik gyermekeiket is.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik szállodákba is mehetnek. A tavaly novemberben bezárt szabadidős létesítményeket - állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, mozikat, színházakat, könyvtárakat - védettségi igazolvánnyal ismét lehet majd látogatni. Az edzőtermekbe, uszodákba is kizárólag védettségi igazolvánnyal érkezők, a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti igazolt sportolók mehetnek be - mondta.

A védettek és a felügyeletük álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védettséggel rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken - tudatta a tárcavezető.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért haladhat a nyitásban gyorsabban mint Európa más országai, mert az oltottak száma lényegesen magasabb. Rámutatott ugyanakkor: úgy akadályozható meg a járvány negyedik hullámának kialakulása, ha a járványügyi szabályokat mindenki betartja, és tudomásul veszi, hogy egyes helyekre csak védettséggel rendelkezők léphetnek be.

A kormány szigorú szabályokat léptet életbe, és tervezik a büntető törvénykönyv módosítását. A közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása, illetve a hamis védettségi igazolvány bemutatása. Szigorúan szabályozzák az üzemeltetők és a szolgáltatók felelősségét is: amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását, azonnali - 100 ezertől egymillió forintig terjedő - pénzbírság szabható ki, a szabályokat szándékosan vagy teljesen figyelmen kívül hagyók pedig akár egyéves bezárással is sújthatók - közölte a miniszter.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatos korlátozások fennmaradnak. A kormány az ötmillió oltás elérésekor - várhatóan május harmadik hétvégéjéig - a lakodalmakra vonatkozó tilalmat szeretné feloldani - mondta a politikus.

A közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben továbbra is kötelező a maszk viselése, mert ezeken a helyeken nem csak oltottak tartózkodnak. A csoportosulásra, gyülekezésre vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek, de a kormány - amint az oltások előrehaladása lehetővé teszi - ezeket is szeretné enyhíteni, megszüntetni - tudatta a tárcavezető.

Emlékeztetett, a járványügyi konzultáción az emberek 80 százaléka az intézkedések fokozatos visszavonása mellett foglalt állást, és 65 százalékuk kinyilvánította, hogy a járványügyi korlátozások alól a védettséggel rendelkező kapjanak felmentést. Ezt a véleményt juttatja érvényre a kormánydöntés - tette hozzá.

Ma már nincs akadálya annak, hogy aki nem oltatta be magát, az ezt gyorsan megtegye. A regisztrációt követő egy héten belül megkapható az oltás, a védettségi igazolványt gyorsan meg lehet szerezni - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy "a baloldali oltásellenes kampány sokakban keltett félelmet", bizonytalanságot. Baloldali politikusok hetek, hónapok óta Magyarországon és külföldön is arról beszélnek, hogy a kínai vagy orosz oltás vagy akár az AstraZeneca-vakcina nem tökéletes - mondta.

A miniszter leszögezte, ezeket az állításokat a tények nem támasztják alá. A kormány éppen a baloldal követelésére hozta nyilvánosságra az egészségügyi nyilvántartásokban fellelhető, oltással kapcsolatos adatokat. Ezek azt bizonyítják, mindegyik oltás hatásos, nincs komoly különbség köztük, valamennyi minimálisra csökkenti a fertőzés veszélyét. A megbetegedettek aránya százezer oltottra tekintve 4 ezrelék, és valamennyi vakcinatípus esetében egy százalék alatt marad a megbetegedések aránya - mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva, nem érdemes a baloldali oltásellenes kampánynak hinni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!