Koronavírus - Gulyás Gergely: az EU-ban kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége (2. rész)

Koronavírus, 2021.04.29

    A kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a védettségi igazolványok elismeréséről - jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy szeretnék kölcsönösen elismertetni a vakcinaigazolványokhoz fűződő jogokat.

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt majd minden olyan állammal, amely nyitott erre. Így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ugyanez fordítva is igaz lesz: a magyar kormány is elfogadja más országok védettségi igazolványait - nyomatékosította.

A hiányzó védettségi igazolványok pótlására a kormány világos eljárásrendet alakít ki, amelyet a miniszterelnök tud ismertetni a péntek reggeli rádióinterjújában - jelentette be a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy sok panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a vakcinaigazolványokkal kapcsolatban.

Kiemelte, hogy több mint 4,5 millió ember jogosult az okiratra, ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciója, előfordulhatnak technikai nehézségek. A kormány mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban pótolja a meg nem érkezett igazolványokat - mondta.

Közölte: az orvosok feladata, hogy rögzítsék az oltás tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, ezt a legtöbbjük meg is teszi. Ha valaki nem kap védettségi igazolványt, tudja ellenőrizni, hogy szerepel-e a rendszerben az immunizációja. Amennyiben igen, a Belügyminisztérium automatikusan intézi az okirat kiállítását, amelyet postára adnak. Így az igazolvány átlagosan tíz nap alatt érkezik meg az érintetthez, sajnos azonban néha több időt vesz igénybe a folyamat.

A kormány tárgyalt az Európai Unió helyreállítási alapjáról, az újraindítást szolgáló összeg lassan elérhetővé válik.

Gulyás Gergely kijelentette: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy itt a végéhez közeledik a járvány.

Az uniós pénzalap részben egy vissza nem térítendő támogatásból áll, amelyet Magyarország teljes egészében fel fog venni, részben pedig hitelből. A hiteleknél projekt alapon, egyedi döntés esetén lehetséges az igénybevétel. A kormány azonban úgy gondolja, hogy a válságkezelést minél kisebb eladósodással kell megoldani - hangsúlyozta.

Magyarország eddig 80 százalék körüli államadóssággal "tudta megúszni" a krízist, a cél, hogy ez minél alacsonyabb mértékben nőjön. Megjegyezte: a legtöbb tagország hasonlóan gondolkodik, a 27-ből 21 egyelőre nem jelezte, hogy élne a hitellel.

A miniszter azt mondta, hogy a tárgyalások jól haladnak, Magyarország az elsők között fogja benyújtani az Európai Bizottságnak a javaslatát a helyreállítási tervről.

Közölte, hogy Magyarországon olyan orvosi béremelés történt a közelmúltban, amilyenhez még csak hasonló sem volt a rendszerváltás óta. A bizottság elismeri az egészségügyi reformot. A kormány azt kérte, hogy a testület a reform egyéves költségeinek egy részét fedezze, ehhez mintegy 300 milliárd forint szükséges. A témában még vita zajlik, de a bizottság elnöke "jó szándékkal viszonyul" az igényhez, helyesnek tartja a változások irányát - mondta Gulyás Gergely.

Szavai szerint az elmúlt esztendő megszakította azt a sikeres évtizedet, amelyben a magyar gazdaság évről évre növekedni tudott, még az unió átlagánál is gyorsabban. A kormány most azt reméli, hogy vissza tud térni a komoly fejlődéshez - hangoztatta a miniszter, megjegyezve, hogy az egyetemek is számíthatnak fejlesztési forrásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!