Koronavírus - Gulyás Gergely: pénteken meglehet a 3,5 millió beoltott (3. rész)

Koronavírus, 2021.04.22

    A minisztert kérdezték a magyarországi zsidó szervezetek közötti vitáról, és arról, hogy mennyire tarják jogilag megalapozottnak egy jeruzsálemi vallási bíróság majdani döntését a kormány és egy zsidó szervezet között. Gulyás Gergely azt felelte, a kormány eddig sem vett részt egyházak, vallási szervezetek vitájában, és ezt követően sem fog. Az ítéletek elismerésére vonatkozó nemzetközi szabályok pedig ismertek, a kormány azoknak megfelelően fog eljárni.

Az orosz-ukrán viszályról szólva elmondta: Magyarország a Krím orosz annexiója után kifejezte szolidaritását az ukrán állammal, támogatta az EU Oroszországgal szembeni szankcióit, a visegrádi országok kormányfőivel együtt a magyar miniszterelnök az elsők között ítélte el az orosz agressziót. Ugyanakkor Magyarország és Ukrajna kapcsolatát beárnyékolja, hogy Ukrajna drámaian korlátozza a magyar közösség anyanyelvű oktatáshoz való jogát. Ezért az államközi kapcsolatok nem jók, és Magyarország ezért blokkolja az uniós tagállamok közül egyedüliként Ukrajna csatlakozási megállapodását a NATO-val.

Közölte, a kormány nem döntött arról, hogy nemzeti ünnep legyen június 19-e. Hozzátette ugyanakkor: értékelik a Civil Összefogás Fórum kezdeményezését, és valóban a magyar történelem fontos napja 1991. június 19-e, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot.

A CNN napokban nyilvánosságra került rejtett kamerás felvételét úgy értékelte, a lebukásból látszik, hogy a CNN-nél is a balliberális propaganda érvényesül, de megítélése szerint ebben nincs semmi meglepő, aki az amerikai választások idején nézte a csatornát, annak egyértelmű volt, hogy nem tájékoztatási fórumot lát, hanem propagandacsatornát. Megjegyezte, a magyarországi balliberális sajtó semmivel nem rosszabb, mint a brit vagy az amerikai.

Arról, hogy az Amnesty International támadta a dán kormányfőt, amiért csak azoknak a bevándorló családoknak tervez állami támogatást adni, akiknek a gyerekei eljárnak a dán szokásokat és a keresztény ünnepeket bemutató foglalkozásokra, a miniszter azt mondta, nem a véleménynyilvánítással van baj, hanem a bevándorlás és ezzel együtt a párhuzamos kultúrák létrejöttének támogatásával.

A tárcavezető szerint vakcinaügyben Magyarország rosszul állna és lényegesen többen halnának meg, ha nem szerzett volna be a kormány keletről is vakcinákat. Azok a pártok, amelyek egykor a Moszkvához való feltétlen lojalitást hangsúlyozták, most ugyanígy viszonyulnak Brüsszelhez, ez a reflexszerű internacionalizmus határozza meg mindennapi cselekvésüket, és Dobrev Klára (DK) az egyik iskolapéldája ennek a hozzáállásnak - mondta.

Arról is beszélt: a kormány célja az, hogy legyenek nyári táborok, ezekről - talán május második felében - a járványügyi adatokat mérlegelve lehet dönteni.

Az eddigi adatokat ismertetve azt mondta: a már legalább egyszer beoltottaknak egy százaléka kapta el a koronavírust, és tüneteik is lényegesen enyhébbek. A második oltást követően még jobbak az adatok - tette hozzá.

A közterületeken továbbra is indokolt a maszkhasználat, a vendéglátóteraszokon csak azért nem, mert ott az emberek fogyasztani fognak - magyarázta Gulyás Gergely. Az éttermek zárt terében - például ha mosdóra megy valaki - azonban fel kell venni a maszkot - hívta fel a figyelmet.

A minimálbér adómentességét sürgető szocialista javaslatra közölte, az MSZP nyolc évig volt kormányon, ezalatt a nyolc év alatt a minimálbért 23 ezer forinttal emelték, ehhez képest a mostani kormány a következő választások időpontjára több mint 100 ezer forinttal emeli meg a minimálbért.

Szerinte az adómentesség nem hoz olyan sokat, mint a folyamatos, kitartó minimálbéremelés.

A június közepi labdarúgó Európa-bajnokság nézőszámát firtató kérdést a miniszter idő előttinek tartotta, majd hozzátette: Magyarországon május végére "mindenkit be tudnak oltani", vagyis egy társadalmi védettséggel rendelkező országban lehet Eb-t rendezni.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban kiemelte, azokat nem érheti hátrány, akiknek azért nincs igazolványa, mert nem oltathatják be magukat, de ez csak a 18 év alattiakra vonatkozik.

Elmondta, az igazolványt az első oltás után 6-10 nappal kapják meg az érintettek. Közölte, a második oltás után alakul ki a legnagyobb védettség, de az érdemi kockázatcsökkenés már az első oltás után megtörténik.

Jelezte, az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságokról a héten döntenek, a döntést a miniszterelnök ismerteti.

A beadott vakcinák hatékonyságát vizsgáló magyar kutatásokról Gulyás Gergely közölte, a végeredményt nyilvánosságra fogják hozni. Hozzátette: az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül. Mindegyik vakcina rendkívül hatékony és mindegyikre lehet azt mondani, hogy aki az oltást megkapta - már az első oltás után is - , azok legfeljebb egy százalékánál vannak a koronavírusnak tünetei - mondta.

Arra a kérdésre, várható-e a 2022-es választásokig még több közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozása, Gulyás Gergely közölte, a Fidesz-KDNP választási győzelemre készül és a választásokhoz nincs köze az egyetemi modellváltásnak. Az egyetemek átalakítása feltétlenül szükséges az ország versenyképességének biztosításához - mondta.

Értékelése szerint az akadémiai szabadság kiteljesítését jelenti, hogy az irányítási és felügyeleti jogot nem a kormány gyakorolja. Hozzátette: közérdekű, ha úgy tetszik, közalapítványokról van szó, ezért az alapítványok vagyona csak közcélra, oktatási tevékenységre fordítható és "nem válik magánvagyonná semmilyen formában".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!