Koronavírus - Gulyás: Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa (2. rész)

Koronavírus, 2021.07.15

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter a helyreállítási alappal és a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban azt mondta: tönkre fogja tenni az Európai Uniót (EU), ha egymással össze nem tartozó ügyeket kapcsol össze.

Gulyás Gergely rendkívül negatív fejleménynek nevezte, hogy az EU egymással saját álláspontja szerint sem összetartozó ügyeket, mint a gyermekvédelmi törvény és a helyreállítási alap, jogilag összekapcsol.

Közölte, az EU-val eddig is voltak Magyarországnak vitái és valószínűleg ezután is lesznek. Magyarországnak érdeke az uniós tagság, több érv szól ma a tagság mellett, mint ellene - tette hozzá.

Leszögezte, a helyreállítási alapban lévő pénz Magyarországot megilleti, az "jár a magyaroknak".

Szerinte az alappal kapcsolatban konstruktív tárgyalások zajlottak és zajlanak.

Megjegyezte, olyan mértékben állapodtak meg az EU-val valamennyi lényeges kérdésben, hogy az Európai Bizottság elnöke informálisan már kérte a magyarországi látogatást, ami mindig a megállapodás aláírását követően történik.

Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország szívesen tárgyal egyéb követelésekről is, de ez a fajta árukapcsolás tönkre fogja tenni az Európai Uniót, mert mindenkinek lesz egy ügye, amivel valaki nem ért egyet, és azt más területen is érvényesíti. Most is erről van szó, mert a helyreállítási alap semmilyen összefüggésben nem áll a gyermekvédelmi törvénnyel - magyarázta.

A magyar kormány álláspontja nem változott, hiába támadják Magyarországot a törvény miatt, az ország nem hajlandó változtatni azon, hogy a szexuális felvilágosítás a szülők feladata - szögezte le a miniszter, hozzáfűzve: amikor azt követeli Magyarországtól Brüsszel, hogy biztosítsa az egyenlőséget a szexuális felvilágosításban, az "brüsszeli nyelven" azt jelenti, hogy "engedjük be" az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba és az óvodákba.

Kitért arra, hogy Magyarországon a sajtóban és a reklámokban sem jelenhetnek meg olyan tartalmak, amelyek a gyermekek szexuális fejlődését befolyásolják és a gyermekek számára hozzáférhetőek.

Megjegyezte, a nemzeti konzultációban erről is véleményt lehet mondani. Eddig több mint 3,7 millió kérdőívet kézbesítettek - ismertette.

Szerinte nemcsak Magyarországon zajló vitáról van szó. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 50 évben soha nem látott vita van a Vatikán és az olasz állam között arról, mit szabad az egyházi iskolákban tanítani.

Ezek a viták a következő években is jellemezni fogják Európát; Magyarország elkötelezett az emberi méltóság mindenkit megillető teljes körű biztosítása mellett, egy felnőtt életében sem kíván beleszólni, sőt nem is szabad - hangoztatta.

Elmondta, a gyermekek védelme, szexuális nevelésük olyan kérdés, amiből nem enged Magyarország, ezek a jogok a szülőket illetik meg.

Az Európai Bizottságnak (EB) a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos gyors lépését a miniszter úgy értékelte: az EB politikai nyilatkozatokat tesz, miközben a szerepe a szerződések betartatása lenne. Ha ezen túllép a testület, az szerinte a lojális együttműködés elengedhetetlen követelményének mond ellent.

Európában több országban is vita, valamint alkotmánybírósági döntés is született arról, hogy az uniós jog elsőbbsége ott biztosítandó, ahol van hatásköre, de azokhoz a területekhez semmi köze az uniónak, amelyek esetében ilyen hatáskört nem ruházott át a tagállam. Szerinte tragikus lehet a közösségre nézve, ha ezt az uniós döntéshozók nem tartják be.

A miniszter elmondta: az uniós kötelezettségszegési eljárást illetően először el kell olvasniuk az eljárás megindításáról szóló uniós dokumentumot, amelyre majd jogi választ adnak. A gyermekvédelem ügyében hozott döntés összhangban van a magyar kormányzati célokkal és a gyermekek érdekeivel, ehhez a kérdéshez nincs köze az EU-nak, mert ez tagállami hatáskör, és ezt fogják kifejteni a válaszban - magyarázta.

A bírálói szerint homofóbnak tartott, a kormánypártok által gyermekvédelminek nevezett pedofilellenes törvényről azt mondta, a védettség növelését várják tőle, hogy jobban meg tudják védeni a társadalmat azoktól, akik pedofil bűncselekményt követnek el. Az ezzel kapcsolatos nyilvántartás őszre lehet kész - jelezte.

A miniszter idézte az Európai Bizottság egy 2020-as LMBTQI-stratégiáját, amely szerinte bizonyítja, hogy ezek a szervezetek aktivistákat küldenek az iskolákba, óvodákba. Gulyás Gergely ismertetése szerint az EB támogatni fogja a gyermekeknek a befogadó oktatatást nyújtó bevált gyakorlatok cseréjét, foglalkozni fog az oktatásban megjelenő nemi sztereotípiákkal. A bizottság támogatni fogja azokat a projekteket, amelyek a kulturális kifejezésmód használatával előmozdítják az LMBTQI-személyek teljes körű befogadását. A bizottság növelni fogja az LMBTQI-személyek egyenlőségét azáltal, hogy beépíti azt a releváns oktatási kezdeményezésekbe - mondta.

Szerinte a törvényben a heteroszexuális magatartásforma is szerepel, így ugyanolyan alappal lehetne heterofób törvénynek nevezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!