Koronavírus - Gulyás: megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén (4. rész)

Koronavírus, 2021.06.24

     A gyorsforgalmiút-fejlesztésekről a miniszter kijelentette: a kormány célja, hogy Magyarországnak ne legyen olyan pontja, ahonnan 30 perc alatt nem érhető el autópálya. Az EU azonban útépítésre nem ad pénzt, a költségvetési kiadásoknak pedig korlátaik vannak, ezért gondolkodik a kormány koncesszióban. Hozzátette: Magyarországon a koncesszió a baloldali kormányok gyakorlata alapján negatív felhangú, azonban ezt lehet jól is csinálni az árfolyamkockázat kizárásával vagy minimalizálásával. A mai 300 milliárd forintos útdíjbevétel további autópályák építésével akár 600 milliárdig is emelkedhet. A cél az, hogy úgy kerüljenek koncesszióba szakaszok, hogy a befolyó autópályadíjakból épüljenek új autópályák és ezekből működtessék is azokat - ismertette.

A miniszter a Blaha Lujza tér állami támogatásból történő felújításáról elmondta: a főváros késedelem miatt kért hozzájárulást a későbbi befejezéshez. Az eredeti célkitűzés szerint áfa nélkül 3,5 milliárd forintba kerülne a beruházás, de az építőipari áremelkedés, valamint a halasztás miatt valószínűleg emelkedni fognak a költségek, a főváros pedig ezért a műszaki tartalmat akarja csökkenteni. A kormánynak az a fontos, hogy újuljon meg a tér - emelte ki.

Harmincéves, klimatizálatlan villamosok főváros által tervezett beszerzéséről megjegyezte: Karácsony Gergely a 2019-es választási kampányban pont a klimatizálatlan metrókocsikkal támadta elődjét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a főpolgármester az önkormányzatokra vonatkozó vészhelyzeti szabályozás szerinti felhatalmazás lejárta előtti délután még egyszemélyben hozta meg a döntést a beszerzésről.

Egy a dugódíjra vonatkozó kérdésre közölte: dugó már van, de azt nem támogatják, hogy ezért még díjat is szedjenek.

Úgy látja, a fővárosi közlekedésszervezés a főpolgármester feladata, ennek látni most a következményeit: teljesen megbénult a közlekedés a fővárosban. Ez, az "autósüldözés újfajta formája" nem helyes, ráadásul a környezeti hatásait tekintve is tragikus a mostani állapot - fogalmazott.

Gulyás Gergely arról is beszélt: zajlottak egyeztetések a kormány 3000 milliárd forintos Budapestnek szóló ajánlatáról, és reményeit fejezte ki, hogy a helyreállítási alapra vonatkozó terveket az Európai Bizottság mielőbb elfogadja, és az uniós költségvetés új szerkezetéről is minél hamarabb sikerül megállapodni.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-jelölt migrációval kapcsolatos nézetei megváltoztak, a miniszter azt mondta: Karácsony Gergely pártja, illetve azok a pártok, amelyek támogatják, mind migrációbarátok, és a nemzetközi küzdelmekben is ellenezték a magyar kormány kötelező betelepítési kvótákkal szembeni törekvéseit.

Azt, hogy Karácsony Gergely miniszterelnökként elmenne a Tusványosra, úgy kommentálta: a helyieket kell megkérdezni szívesen látják-e annak a Gyurcsány Ferencnek a szövetségesét, aki a legnagyobb sebeket okozta külhoni magyaroknak.

Az afganisztáni katonai szerepvállalásáról közölte: ha lesz NATO-misszió, Magyarország kész részt venni benne, egyelőre egyeztetések zajlanak.

Arra a kérdésre, hogy etikus-e, hogy a Kövér László házelnök levelet írt a bíróságnak, hogy kikérje a fideszes Simonka Györgyöt - aki ellen büntetőeljárás folyik - a kétharmados parlamenti szavazásokra, a miniszter közölte: ezt helyesnek tartja, mert két alkotmányos elvet kell ebben az esetben egymás mellé tenni, az ártatlanság vélelmét és azt, hogy a népképviselet demokratikus működése kiemelt fontosságú.

A miniszterelnök édesapjának a hatvanpusztai beruházásáról és az emiatti esetleges korrupciós kockázatról szóló kérdésre válaszolva kijelentette: Orbán Győző évtizedek óta aktív vállalkozó, akinek legálisan működik a cége. Hozzátette: egy olyan majorságról van szó, ahol a gazdasági épületek vannak többségben, így ezek felújítása nem kifogásolható semmilyen formában.

A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: idegen a felfogásától, hogy olyanokat is vagyonnyilatkozatra kötelezzenek, akik külön háztartásban élnek politikus hozzátartozójuktól. Arról senki nem tehet, hogy a fia vagy a testvére politikus lett - jegyezte meg.

A miniszter kizártnak tartotta, hogy a Fidesz az Európai Parlamentben közös frakcióba üljön az Alternatíva Németországért (AfD) párttal. Azt is mondta: Magyarország nyitott arra, hogy a jó államközi együttműködést az új izraeli kormánnyal is folytassa.

Arról is beszélt: a nyelvvizsga-amnesztia indoka, hogy az érintettek mielőbb munkába tudjanak állni, ami gazdaságilag méltányolható szempont, emellett pedig a nyelvtanulás bizonyos formái nehezebbé váltak az elmúlt időben. Ugyanakkor ez általános gyakorlatként nem helyes, most egyedi szempontok miatt hozták meg a döntést, de helyes elvárni, hogy legyen nyelvvizsgája annak, aki diplomát szerez - mondta.

Kérdésre beszélt arról is, hogy az elszállt építőanyagárak miatt lépéseket tervez a kormány, ezeket két héten belül bejelentik.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt is rögzítette: a német-magyar meccsnek helyet adó stadion szivárványszínű kivilágítási ötletének nincs köze ahhoz, hogy a miniszterelnök nem ment el a meccsre. A kormányfő nézte a meccset - tette hozzá.

Kérdésre Szentkirályi Alexandra közölte: alapvetően belföldön tervezi a nyaralást, de lehet, hogy Horvátország is belefér, Gulyás Gergely pedig azt mondta, szeretne nyaralni menni, de egyelőre sem időpontja, sem célpontja nincs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!