Koronavírus - Gulyás: mindegyik vakcina biztonságos (2. rész)

Koronavírus, 2021.06.03

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva indokolt felvetésnek nevezte, hogy a 16 éven aluliak is látogathassanak zenés-táncos rendezvényeket védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek kíséretében. Közölte: az ehhez szükséges rendeletmódosítást el fogja fogadni a kormány.

A fertőzöttség mértékén múlik az, hogy mikor vezetik ki egyes szolgáltatások igénybevételének védettségi igazolványhoz kötését - mondta egy másik kérdésre.

Felmerült az is, hogy az egyetemeken, főiskolákon nem egységes a szabályozás: van, ahol védettségi igazolvány nélkül is lehet személyesen vizsgázni, van, ahol ennek hiányában negatív PCR-teszt szükséges. Gulyás Gergely közölte, előnyös lenne, ha a rektori konferencia közös szabályokat fogadna el. Úgy látta, lehet különbséget tenni az oltottak és a nem oltottak között, mivel most már mindenki be tudja oltatni magát.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a javuló járványügyi adatokra tekintettel a kormány már nyáron megszünteti-e a veszélyhelyzetet, a miniszter úgy felelt: "csak addig fogjuk a veszélyhelyzetet fenntartani, amíg az indokolt". Hozzátette: ugyanez vonatkozik a maszkhasználatra és a többi védelmi intézkedésre, tehát azok is addig lesznek érvényesek, amíg szükséges.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy bár a vírus terjedése rendkívüli mértékben lassult, a fertőzöttek száma radikálisan csökken, de a vírus "még itt van velünk".

Arra a kérdésre, hogy a debreceni vakcinagyár miért éppen Sinopharm-oltást fog gyártani, miért nem magyar fejlesztésű mRNS-alapú oltást, Gulyás Gergely azt mondta: a gyár magyar oltóanyagot fog gyártani, de vállal majd bérgyártást is, akár nyugatit, akár keletit, amerikait vagy kínait, de a fő profil a magyar oltóanyag lesz.

Arról is beszélt, hogy több százezer adag vakcina áll rendelkezésre, erre később szükség lehet, mert nem zárható ki, hogy harmadik oltás is kell majd. Ugyanakkor Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek az átoltottsággal nem állnak olyan jól, mint mi - fűzte hozzá.

Megjegyezte: azért szüntették meg az időpontfoglalás lehetőségét az AstraZeneca-vakcinára, mert a regisztrációnál nem volt rá igény, ugyanakkor a választék az oltóanyagokból szélesebb, mint bárhol a világon.

"Színtiszta" orvosi kérdésnek nevezte azt, hogy lehetővé teszik-e, hogy az érintettek az első AstraZeneca-oltás után másodjára más nyugati vakcinát kapjanak. Hozzátette: az AstraZeneca az egyik legjobb, legbiztonságosabb, legnagyobb védettséget biztosító oltóanyag.

Kitért rá: kétmillióan vannak, akiknek sem oltás, sem a betegségen átesés nem biztosít védettséget, őket arra biztatják, hogy oltassák be magukat.

Ez nem kötelező, szabadság és felelősség van, ezzel élhet mindenki - mondta.

A miniszter egyelőre még nem tartja elképzelhetőnek, hogy magánszolgáltatóknál is elérhető legyen a koronavírus elleni vakcina.

Beszámolt arról is, hogy május 31-vel bezárt a kiskunhalasi mobil járványkórház, mert a betegellátási feladatok csökkenése nem teszi szükségessé a működését. Közölte, az egészségügyi rendszernek olyan tartaléka az intézmény, amely baj esetén bármikor bevethető.

A miniszter a raktárban lévő lélegeztetőgépekről azt mondta: az stratégiai tartalék, amelyről azt kívánják, hogy soha többé ne legyen rá szükség, de jobb, ha van.

Emlékeztetett: ebben a ciklusban az orvosi és ápolói fizetések is jelentősen emelkedtek, és mivel megfeszített erővel kellett helytállnia a járványban az egészségügynek, a kormány azt tervezi, hogy többletszabadságot ad az egészségügyi dolgozóknak.

A minisztert más belpolitikai témákban is kérdezték. Azt, hogy a hatóságok elfogtak egy iszlamista magyar fiatalt, aki terrortámadást tervezett Magyarországon, Gulyás Gergely úgy kommentálta: mindenképpen jó jel, hogy a magyar hatóságok még a cselekmény előkészületi szakaszában fel tudtak lépni, és mindent megtettek annak érdekében, hogy mindannyiunk biztonsága sértetlen maradjon.

A honvédség "hirtelen vezetőcseréire" vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: semmilyen gyors vagy rendkívüli váltás nincs, Korom Ferenc tábornok saját felmentését kérte, amit elfogadott a köztársasági elnök, helyettese pedig a NATO brüsszeli központjában kapott olyan lehetőséget, amelyet elfogadott.

Az Országgyűlés előtt lévő, a pedofilokkal szembeni fellépéssel kapcsolatos törvényjavaslatról azt mondta, ma is van nyilvántartás, az új szabályozás ennek enged nyilvánosságot, vagyis lehetővé teszi a nyilvántartás megismerését.

A bérlakástörvényre vonatkozó fideszes előterjesztés kapcsán Gulyás Gergely a határozatlan ideig tartó, elidegeníthető és örökölhető bérleti jogviszonyt a "magyar jogrendszer állatorvosi lovának" nevezte, közölve: a kormány támogatóan áll minden olyan javaslathoz, amely ezt tulajdonjoggá változtatja. Úgy vélte: a tulajdonszerzés nem jelent rendkívüli kedvezményt, mert egy ilyen bérleti jog értéke általában 50-60 százaléka a forgalmi értéknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!