Koronavírus - Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken (3. rész)

Koronavírus, 2020.07.09

Arról, hogy milyen viszonyra törekednek Freund Tamással, a tudományos akadémia új elnökével, Gulyás Gergely elmondta: az MTA alkotmányos testület, és jogi kötelezettségük is, hogy korrekt együttműködés valósuljon meg.

A Miniszterelnökség vezetője reményének adott hangot, hogy ez konstruktív és gyümölcsöző lesz, és kijelentette, a kormány a maga részéről nyitott az együttműködésre.

A kutatóhálózatok ügye a miniszter szerint nyugvópontra jutott, bár - jegyezte meg - annyi idő még nem telt el, hogy objektív véleményt lehessen alkotni az átalakításokról. Ma az Eötvös Loránd Kutatóhálózat kuratóriumának közel felét az MTA delegáltjai teszik ki - mutatott rá, hozzátéve: reméli, az MTA és a kutatóhálózat közötti együttműködés is olyan lesz, hogy az akadémia is elfogadja, a változások a magyar tudomány érdekében álltak.

Gulyás Gergelyt kérdezték a rijekai magyar kikötő ügyében megjelent hírekről, miszerint az olasz környezetvédelmi minisztérium vizsgálódik, ami akár évekig is hátráltathatja az építkezést. A miniszter közölte: a magyar állam 31,75 millió euró tőkét bocsátott a rendelkezésére annak a cégnek, amelyik biztosítja, hogy Magyarország eljuthasson a tengerre. Olyan környezetvédelmi véleményről, ami ezt nehezítené, semmilyen tudomásuk nincs, a tervek szerinti halad a fejlesztés - közölte.

A tárcavezető László Imre DK-s polgármester kijelentéseiről, Adolf Hitler munkásságának dicsérétől azt mondta: ez abban a formában is elfogadhatatlan, ahogy a XI. kerületi polgármester megtette, és a műveletlenségnek van olyan formája, ami a közéletben nehezen megbocsátható.

Utalva arra, hogy Németországban 1938-ban már túl voltak a felhatalmazási törvényen, a kristályéjszakán és a zsidótörvényeken, Gulyás Gergely azt mondta, furcsa, ha a Demokratikus Koalíciónak olyan tisztségviselői vannak, akiknek mindez elfogadható, vagy annyira műveletlenek, hogy erről nem tudnak. Mindenki tetszés szerint kiválaszthatja a megfejtést, ha az előbbi, akkor a Jobbikhoz való közeledés és összeölelkezés nem marad következmények nélkül - értékelt a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!