Koronavírus - Gulyás: szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozást

Koronavírus, 2020.04.16

Szombattól további egy hétre fenntartja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd jövő szerdai ülésén ismét áttekinti a helyzetet - jelentette be Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Koronavírus - Kormányinfó - Gulyás: a kormány elvon és átcsoportosít a tárcáktól 1345 milliárd forintot A Miniszterelnökséget vezető miniszter több adózási és a SZÉP-kártyát érintő könnyítésről is beszámolt, továbbá közölte: csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban a jövőben az lesz az általános gyakorlat, hogy a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a megtett intézkedésekből, és csütörtökönként ad majd tájékoztatást - mondta a tárcavezető.

Közölte: az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára ismét megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét, és kérik is őket az indokolt korlátozások elrendelésére. A húsvéti ünnepek alatti pozitív tapasztalatokért köszönetet mondott a helyhatóságoknak, jelezte, a döntéseikkel sikerült megakadályozni, hogy nagy tömegek jelenjenek meg egy helyen.

Gulyás Gergely kiemelte: eddig 500 milliárd forintot költöttek beszerzésekre és védekezésre a járvány miatt. A beszerzett védőeszközökről akkor lehet számot adni, ha megérkeztek Magyarországra. Azokon a piacokon, ahol ezek megvehetők, farkastörvények uralkodnak, így az a biztos, ami megérkezik - tette hozzá.

Kitért rá: a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai napi rendszerességgel adnak tájékoztatást, és azt kell látni, hogy ha szerződést is kötöttek vagy akár előleget fizettek, még az sem biztosíték arra, hogy megérkeznek a szállítmányok, de mindent megtesznek, hogy a szükséges eszközök rendelkezésre álljanak.

A tárcavezető hangsúlyozta: a cél az egészségügyi rendszert alkalmassá tenni a tömeges megbetegedések esetére is, ennek érdekében határozták meg betegek ellátásához szükséges ágyszámot is.

A sajtótájékoztatón a miniszter közölte azt a kormánydöntést is, amely szerint a koronavírus-járvány miatt csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től.

Kifejtette: kizárólag azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van, ez mintegy 83 ezer diákot érint. A mostani vizsgaidőszakban előrehozott vizsgákra nem lesz mód.

A vizsgákat várhatóan mintegy két hét alatt bonyolítják le.

Az írásbeli vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy egy teremben tíznél több diák nem tartózkodhat majd, és a másfél méteres távolságot is be kell tartani - ismertette Gulyás Gergely.

Hozzátette: szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint.

Jelezte: senkinek sem kötelező érettségit tenni, ha valaki úgy dönt, most nem vizsgázik, erre ősszel lehetősége lesz. Ebben az esetben a jövő évi felvételi eljárásba tud bekapcsolódni - mondta.

Megjegyezte: ha nem tartanák meg az érettségit, az a felvételi eljárásban a felsőfokú intézményekbe való jelentkezés során olyan káoszt eredményezne, ami nem megengedhető.

Az OKJ-s képzéseknél a szakmai vizsgák lebonyolítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium szintén biztosítani fogja, itt is elsősorban írásbeliket szerveznek majd - közölte.

Gulyás Gergely számos gazdasági döntést is ismertetett.

Így például azt, hogy a beszámolókészítési és -közzétételi, valamint az adóbevallási kötelezettségeket szeptember 30-ig elhalasztják.

A kormány másik döntése értelmében az online kasszát használó kereskedők 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét a készpénzforgalom visszaszorítása érdekében. A készpénzfizetést ugyanakkor sehol nem korlátozzák.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetni.

Az évente adható rekreációs juttatások összege megemelkedik 2020-ra: a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra - tájékoztatott.

Hozzátette, a SZÉP-kártya egyes alszámláira feltölthető keretösszegek is nőnek: szálláshelyre 225 ezer forint helyett 400 ezer, vendéglátásra 150 ezer helyett 265 ezer forint, szabadidős szolgáltatásokra pedig 75 ezer helyett 135 ezer forint tölthető fel.

Rendkívül fontosnak nevezte, hogy a válság elmúltával minél többen részt vegyenek a hazai turizmus élénkítésében, és a kormány reményei szerint ezekkel az intézkedésekkel a belföldi turizmus, amennyire lehetséges, pótolhatja az elmaradó külföldi turisták okozta bevételkiesést.

Emlékeztetett arra is, hogy 2020. december 31-ig a szállásadóknak nem kell beszedniük az idegenforgalmi adót, de jelezte, hogy az állam ettől függetlenül biztosítja az eddig adott kiegészítést.

Az áfával kapcsolatos könnyítések közé sorolta a tárcavezető, hogy az úgynevezett rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására 27 százalékos helyett 5 százalékos áfakulcs lesz alkalmazandó.

Az adóigazgatásban az adózó megbízható minősítését nem lehet megszüntetni, ha a veszélyhelyzet alatt sértette meg adófizetési kötelezettségét - mondta a miniszter.

Hozzátette továbbá: a kormány arról is határozott - az egészségügyi ellátás biztosítása érdekében -, hogy a munkáltatók májustól egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalóik után.

A kabinet megerősítette továbbá azt a szándékát, amely szerint július 1-jétől a szocho mértéke 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken, amivel mintegy 160 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

(folyt.)
(MTI)

Címkék

Gulyás Gergely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!