Koronavírus - Gulyás: védettséget igazoló okmány bevezetéséről döntött a kormány (3. rész)

Koronavírus, 2021.02.11

Az MSZP kezdeményezéséről, miszerint 10 ezer forintos utalványt adnának mindenkinek, aki beoltatja magát, azt mondta: közpénzből vásárolják az oltóanyagot, és ingyenes az oltás. Ehhez képest azt követelni, hogy még pénzt is adjanak azoknak, akik a drágán beszerzett oltást ingyen megkapják, túlmegy a józan ész határain. Az MSZP védelmére azt hozta fel, hogy ez "tizedolyan bolond" javaslat, mint a Momentumé, amely 100 ezer forintot javasolt.

Arra, hogy több önkormányzat saját hatáskörben lazított a maszkviselés szabályain, úgy reagált: azért telepítették ezeket a jogköröket hozzájuk, mert ők hivatottak megítélni adott helyen, mi indokolt. Tiszteletben tartják az önkormányzatok döntését - jelezte.

Beszámolt arról is, hogy a kabinet várhatóan két hét múlva dönt egy esetleges nyitásról, a víruskezelést érintő nemzeti konzultáció eredménye, valamint az aktuális fertőzöttségi adatok függvényében.

Kérdésre közölte azt is: a kormánytagok azután kaphatnak vakcinát, hogy lezárult a 60 évesnél idősebbek oltása, kivéve az ennél idősebb kormánytagokat.

A miniszter visszautasította, hogy a magyar kormány uniós delegáltja részt vehetett volna a közös vakcinabeszerzés folyamatában, mint fogalmazott, Szócska Miklós csupán tájékoztatást kapott a testületben, a beszerzést a bizottság intézte.

Az Európai Bizottság elnökének kijelentésére, miszerint a bizottság nem engedhet a vakcinák minőségi normájából, Gulyás Gergely úgy reagált: normális hatóság, kormány, nemzetközi szervezet nem állít olyat, hogy nem biztonságos, nem ellenőrzött vakcinával lehet oltani. Számos ország használja ugyanakkor az unió által még nem engedélyezett oltóanyagokat, és itt sem merülhet fel kétség, hogy a legmagasabb védettséget kívánják biztosítani a polgáraiknak. Ők lényegesen jobban állnak az oltásban - jegyezte meg.

Kérdésre szólt arról is: várhatóan a határnyitás valósulhat meg legkésőbb a járványhelyzet okán, annak ellenére, hogy minden országnak a turizmus újraindítása az érdeke.

Arról is beszélt, arra senki nem tud garanciát vállalni, hogy az oltóponton az előzetes jelzésnek megfelelő vakcina lesz.

Nagyobb mennyiségű vakcina rendelkezésre állása esetén az egészségügy teljes intézményrendszerét fel tudják használni oltópontok kialakítására - tette hozzá.

Az iparűzési adó kompenzációja ügyében elmondta: a jövő héten a megyei jogú városok polgármestereivel készül egyeztetni.

A kis- és középvállalkozások 10 millió forintos, kamatmentes hiteléről azt közölte: a kölcsön felhasználásában semmilyen megkötés nincs, a cél pedig az, hogy a hitelfelvétel a legolcsóbb legyen.

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e Budapest turisztikai újranyitási csomagját, azt felelte: az jó irányú, de kis lépés. Hozzátette: az állami és önkormányzati tulajdonú, vendéglátóipari célra bérelt ingatlanok bérleti díja elengedésének lehetőségéről szóló intézkedés mellett a kormány további segítségnyújtásra készül.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: fogyasztóvédelmi vizsgálat folyik a Nemzetközi Oltóközponttal szemben, mert úgy fogadtak el előlegeket a koronavírus elleni oltásra, hogy semmilyen vakcina nem áll rendelkezésükre. Hangsúlyozta: állami oltás van, ami ingyenes, és minden ezen kívül szervezett oltás számtalan veszélyt hordoz magában, mind az oltóanyag ellenőrizhetősége, mind az esetleges visszaélésekkel kapcsolatosan.

A tisztifőorvos Hadházy Ákos független képviselőnek véletlenül elküldött levelével kapcsolatban, kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, a levélből éppen az olvasható ki, hogy Müller Cecília arra utasította munkatársait: rendes indokot kell fűzni ahhoz, ha nem azonnal, hanem a rendelkezésre álló meghosszabbított időben teljesítik az adatigénylést.

Arra, hogy a Momentum elnöke azt mondta, dolgoznak azon, hogy egy kormányváltás esetén miként lehetetlenítsék el az általuk Fidesz közelinek vélt személyeket, azt mondta: az egész interjú, a stílus, ami a Momentumot és az elnökét jellemzi, rossz időket idéz. Arról senki, így a Momentum elnöke, Fekete-Győr András sem tehet, hogy a nagyapja "tömeggyilkos kommunista diktatúrát kiszolgáló Heves megyei tanácselnök" volt, de arról igen, ha ő is ugyanezt folytatja - mondta, hozzáfűzve: 1990-ben azért volt Magyarországon rendszerváltoztatás, hogy az alapvető szabályokat, az alkotmányos előírásokat mindenki tiszteletben tartsa. Kiemelte: ők ezt mindig tiszteletben tartották, és ez elvárható lenne a politika minden szereplőjétől.

A főváros által 2021 és 2027 között felhasználható uniós forrásokat érintő, a baloldali sajtóban megjelenő információkat, azt, hogy a kormány miatt évente csak 700 millió forint jutna Budapestnek, úgy értékelte: újabb álhír, szó sincs erről. A fővárost érintő fejlesztések elérik az 1000 milliárd forintot, és az előző ciklusban Budapest több mint 20 százalékát nyerte el a forrásoknak, holott, mint legfejlettebb régió, alig kaphatna pénzt. Tényszerűen nem igaz az sem, hogy az elmúlt hét évben ne jutottak volna források, mint ahogy az sem, hogy a kormánynak olyan tervei lennének, hogy ne részesedjen a főváros megfelelő támogatásban - mondta.

Az állatvédelmi felmérésről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: nagy az érdeklődés, eddig több mint 74 ezren fejezték ki véleményüket.

Jelezte: elkötelezett a kormány az állatvédelem ügye mellett, készül a nemzeti állatvédelmi program, és a felmérés eredménye ezt is befolyásolja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!