Koronavírus - Gulyás: védettséget igazoló okmány bevezetéséről döntött a kormány (4. rész)

Koronavírus, 2021.02.11

Karácsony Gergely főpolgármester kormányfőnek címzett levelére, amelyben az uniós helyreállítási alapról egyeztetést követel, a miniszter részletezte, hogy Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára mely szervezeteknek küldött levelet ezügyben december végén. Majd kiemelte: a kormány az önkormányzatokkal közösen tervezi az új fejlesztési ciklust. Kitért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa szerepére is, és hangsúlyozta: azt a főpolgármester jogosult bármikor összehívni.

Arra a kérdésre, hogy miért mondták fel a Gundellel a szerződést a Karmelita menzájának üzemeltetéséről, jelezte: nem ők mondták fel, hanem az étterem, és 2021 januárjától a feladatot a Magyar Honvédség látja el.

A miniszter a Klubrádió nemzetközi visszhangot is kiváltó helyzetével kapcsolatban azt mondta: a kormánynak a döntéshez nincs köze. Egy bírósági döntés áll mögötte, amely a rádió által sem vitatott jogsértéseken alapul. Megjegyezte ugyanakkor: "minden ilyen ügy a Magyarországgal szembeni lejáratásra, hisztériakeltésre alkalmat és lehetőséget ad".

A kötelező iparkamarai tagdíjról kijelentette: nem tud olyan vállalkozásról, amelynek évi ötezer forint kifizetése olyan nehézséget jelentene, hogy amiatt megérné lemondani a kamara hatékony érdekképviseletéről.

A készülő műanyaghulladék-törvényről azt mondta: az Alkotmánybíróság által is kifogásolt jogszabályt várhatóan február 22-én fogadhatja el ismét a Ház. A részletszabályok azután születhetnek meg.

Arra a felvetésre, hogy Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő a többi között az európai minimálnyugdíj bevezetésének szükségességéről beszélt, Gulyás Gergely úgy reagált: Gyurcsány Ferencék kormányzásának a nyugdíjak brutális értékvesztése lett a következménye, és nincs ok azt feltételezni, hogy mást várható, ha újra ők kerülnének kormányra.

Megerősítette: számos médium állításával ellentétben Magyarország semmilyen megkeresést nem kapott az uniótól a közbeszerzések ügyében. Ez álhír volt, amelyet a bizottság magyarországi képviseletvezetője is cáfolt - mondta.

A beruházási alapról azt közölte: a kormány célja, hogy az induló beruházások az adminisztratív kötöttségek nélkül támogathatók legyenek.

Kijelentette azt is: a kormánynak semmi köze nincs a Magyar Olimpiai Bizottság által esetlegesen 2032-re tervezett olimpiarendezés kezdeményezéséhez.

A közösségi felületek tervezett szabályozásáról a miniszter kifejtette: a közös teherviselésben nagy előrelépés történt, mert a Facebook befizetett 3,8 milliárd forint 2017-es és 2018-as reklámadót. A tervezett szabályozás célja, hogy a Facebook-felhasználók adatai biztonságban legyenek, emellett - hangsúlyozta - a szólásszabadságot csak az állam korlátozhatja.

A modellváltó egyetemekről szóló törvényjavaslat a tavaszi ülésszakban kerül a parlament elé - közölte egy másik kérdésre válaszolva.

A hat hónapnál nagyobb járuléktartozás felhalmozókkal kapcsolatos kérdésre reagálva Gulyás Gergely elmondta: az adóhatóság október óta folyamatosan havonta értesített minden érintettet, és részletfizetésre is adott lehetőséget.

Közölte: a február 12-ei határidő lejárta után érvényteleníteni fogják a TAJ-számát annak, aki nem nyújtott be semmilyen fizetési könnyítési kérelmet. Jelezte: az érintettek pontos számáról február 15-én számolnak majd be. A miniszter szerint nagyjából 70 ezer emberről volt szó, és ebből több tízezren rendezték a helyzetüket, a fennmaradók pedig vélhetően külföldön tartózkodnak, és az sem kizárt, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!