Koronavírus - Hangoskönyvek, online-produkciók Debrecenben

Koronavírus, 2020.04.02

Tétlenkedés helyett közös alkotómunkára, kulturális programokra hívják a karanténba kényszerült embereket Debrecenben a kulturális élet különböző területeinek szereplői.

A Csokonai Színház Csokonai Ifjúsági Program (CSIP) csapata például a "karantén-bakancslista" programja keretében Facebook-oldalán egyebek mellett arra a kérdésre várja a rajzolt, fotózott vagy épp filmezett élménybeszámolókat, hogy Mi a legjobb dolog, amit a karantén hozott?. Biztatja a diákokat és felnőtteket arra is, hogy legyenek részesei annak az alkotótérnek, amely rendszeresen kínál majd otthon megvalósítható, kreatív, izgalmas feladatokat.

A színházi munka leállta után karitatív szerepet vállalnak a Csokonai Színház művészei: Kubik Anna és Varga Klári hangoskönyvek elkészültében segédkezik. Kubik Anna közreműködik egy látássérültek számára készülő hangoskönyvben, a Minden napra egy mese című videósorozatban egy Benedek Elek mesét olvas fel, a közelgő költészet napjára pedig Kiss Benedek egy versének tolmácsolásával készül. Varga Klári tolmácsolásában Oscar Wilde A boldog herceg című műve lesz elérhető hangoskönyv formájában.

A Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti kara Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet: a Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak. Az előadóművészek otthonaikban rögzített felvételekkel próbálják kellemesebbé tenni a bezártságot, szórakoztatni a közönségüket.

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ középiskolásoknak indított hároméves oktatási projektje keretében online művészetpedagógiai foglakozásokat szervez, a workshopok keretében kreatív feladatokkal igyekszik közelebb vinni a kortárs művészetet a fiatalokhoz.

A debreceni vidámpark a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel ugyan még zárva tart, de online rajzpályázattal szeretne "a mindennapjaikat otthon töltő iskolások kreativitásának szárnyakat adni". Az intézmény országos felhívást hirdetett Rajzold meg álmaid vidámparkját címmel, a pályázatra az ország bármely általános iskolájából lehet jelentkezni, a vidámparkban átélt, vagy elképzelt élmények megörökítésével - közölték a szervezők az MTI-vel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!