Koronavírus - Három EU-tagállam csatlakozott az uniós finanszírozású orvosi felszerelések raktározási rendszeréhez

Koronavírus, 2021.01.11

Újabb három európai uniós tagállam - Belgium, Hollandia és Szlovénia - csatlakozott az uniós finanszírozású orvosi felszerelések raktározási rendszeréhez a veszélyhelyzet-reagálási tartalékot kezelő EU-program, az úgynevezett rescEU keretében - olvasható az Európai Bizottság hétfői sajtóközleményében.

"A koronavírus-járvány továbbra is kihívást jelent, idén is felkészültnek kell maradnunk. A rescEU biztosítja, hogy az egészségügyi dolgozók és a legkiszolgáltatottabb csoportok is kapjanak megfelelő védőeszközöket és orvosi felszereléseket. Mindez hozzájárul a szilárd egészségügyi rendszerek fenntartásához" - nyilatkozott Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos.

A Belgiumban, Hollandiában és Szlovéniában raktározandó orvosi felszerelések több mint 65 millió védőmaszkot, 280 millió pár orvosi kesztyűt, 20 millió védőruházatot és több ezer lélegeztetőgépet és oxigénkoncentrátort tartalmaznak, amelyeket azokban a tagállamokban vagy az unióval szomszédos országokban osztanak szét, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Az újabb három tagállammal együtt a felszerelések raktározási rendszeréhez eddig összesen kilenc tagállam - Belgium, Dánia, Németország, Görögország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Svédország és Hollandia - csatlakozott. Az Európai Bizottság az eszközök teljes egészét finanszírozza, ideértve a tárolást és a szállítást is, míg a raktározó tagállamok bonyolítják le a beszerzésüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!