Koronavírus - Három hét óta először százezer alatt a napi fertőződések száma Nagy-Britanniában

Koronavírus, 2022.01.15

Több mint három hét óta először százezer alá csökkent Nagy-Britanniában az egy nap alatt újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss adatsora szerint az előző 24 órában 99 652, az utóbbi egy hétben 889 279 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte.

A heti szám több mint 370 ezerrel, 29,5 százalékkal alacsonyabb a múlt pénteken zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél.

Az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőződések száma december 21. óta most először nem érte el a százezret.

A naponta kiszűrt új esetek a múlt héten még rekordot döntöttek. Az eddigi legmagasabb adatot a január 4-én zárult 24 órában mérték, amikor 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis pénteken ennek már jóval kevesebb mint a fele volt az egy nap alatt újonnan azonosított fertőződések száma.

A pénteken zárult egy hétben 10,6 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában.

A brit koronavírus-járvány kezdete óta eddig több mint 15 millió fertőződést azonosítottak tesztekkel.

A korábbi változatoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns novemberi megjelenése utáni hetekben meredek emelkedésnek indult az újonnan kiszűrt esetek száma, de a legutóbbi héten szinte ugyanilyen ütemű csökkenés kezdődött.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is, és szakértők szerint ennek két fő oka az, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadagok beadása.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint a péntek estig országszerte beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma meghaladta a 136 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 63 százaléka - több mint 36 millió ember - mindhárom dózist megkapta.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által 600 ezer páciens bevonásával elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredményei szerint a harmadik oltási dózis az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén is csaknem 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedések ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!