Koronavírus - Háromszáz marokkói idénymunkás érkezik Franciaországba

Koronavírus, 2020.12.02

(MTI) - Mintegy háromszáz marokkói idénymunkás érkezik decemberben Franciaország délkeleti részére a helyi gazdák kérésére, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében - jelezték szerdán hivatalos források.

A marokkóiak érkezésének dátumát még nem határozták meg, de Bouches-du-Rhone et Vaucluse megyék gazdáinak költségére már készítik elő szállításukhoz a különgépet - mondta Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója a francia hírügynökségnek. A járat december folyamán érkezik, fedélzetén mintegy háromszáz idénymunkással - tette hozzá.

A marokkóiakra elsősorban a zöldség- és gyümölcstermelőknek van szüksége: az idénymunkások a termés begyűjtésén kívül előkészítő munkákat is végeznek a földeken az ültetésekhez. A beutazásuk és szállásuk költségeit a gazdák állják.

Az OFII már októberben is létrehozott egy légi hidat mintegy 900 marokkói idénymunkás számára, akik Korzika szigetén klementint szüreteltek, később pedig 36-an Lot-et-Garonne megyébe érkeztek.

A marokkói idénymunkásukat az induláskor és az érkezéskor is tesztelik koronavírusra, majd hét nappal az érkezésük után még egy szűrésen át kell esniük.

A koronavírus-járvány miatti európai határzár miatt Franciaország csak fokozottan tudott idén idénymunkásokat foglalkoztatni az észak-afrikai országokból, miközben általában az idénymunkások jelentős többsége ezekből az államokból szokott érkezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!