Koronavírus - Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminiszterét

Koronavírus, 2020.03.29

Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminiszterét, a hatóságok szerint Thomas Schäfer öngyilkos lett. A tartományi kormány miniszterelnökének vasárnapi nyilatkozata szerint a tárcavezetőt a koronavírus-járvány körüli gondok kergették a halálba.

Thomas Schäfer "szó szerint éjt nappallá téve dolgozott azért, hogy pénzügyileg és a szervezést tekintve megoldjuk a válságot" - mondta Volker Bouffier miniszterelnök a kormány wiesbadeni székhelyén, kiváló szakembernek és nagyszerű politikusnak nevezve az elhunytat.

Thomas Schäfer "nagyon aggódott, hogy sikerül-e megfelelni a lakosság hatalmas elvárásainak", különösen a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására biztosított pénzügyi segítséget illetően, és a jelek szerint a nagy aggodalom "agyonnyomta" - mondta a hesseni kormányfő.

Thomas Schäfer a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, tíz éve töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget a hesseni kormányban, így ő volt országszerte az egyik legtapasztaltabb vezető tartományi politikus. A miniszter 54 éves volt, feleségével két gyermeket neveltek. Holttestére egy vasúti sín mellett bukkantak rá Wiesbaden közelében szombaton.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok a járvány elmélyülése, február eleje óta nagyszabású segélyprogramokat dolgoztak ki a bajba került magánszemélyek és vállalkozások támogatására. A szövetségi gazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint eljárási egyszerűsítésekről állapodtak meg a tartományi kormányokkal, így már hétfőn elindulhat az egyik legfőbb program, amelynek keretében az egyéni vállalkozók és a legfeljebb tíz embert foglalkoztató cégek 9-15 ezer euró (3,2 millió - 5,3 millió forint) közötti összegű vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek arra, hogy a következő három hónapban fedezni tudják kiadásaikat.

A Németország középső részén fekvő, 6,2 millió lakosú, igen fejlett és jómódú Hessen a járvánnyal közepesen sújtott tartományok között van pillanatnyilag. A kormány adatai szerint az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma 2943 volt vasárnap, ami 167 esettel több az egy nappal korábbinál. A legtöbb igazolt fertőzött - 330 ember - a tartomány legnagyobb városában, Frankfurtban él. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 11-ről 12-re emelkedett.

Németország egészében a regisztrált fertőzések száma vasárnap délutánig megközelítette a 60 ezres határt, a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma meghaladta a 450-et.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!