Koronavírus - Horvát igazságügyi miniszter: a rendkívüli intézkedéseknek összhangban kell állniuk az unió alapvető értékeivel

Koronavírus, 2020.04.06

Az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei videókonferenciájukon egyetértettek abban, hogy minden meghozott rendkívüli intézkedésnek összhangban kell állniuk az unió alapvető értékeivel - közölte Drazen Bosnjakovic az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország igazságügyi minisztere hétfőn, Zágrábban tartott online sajtótájékoztatóján.

Elmondta, az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői megvitatták a koronavírus okozta világjárványnak az igazságszolgáltatásra gyakorolt hatását, és információt cseréltek a nemzeti kormányok rendkívüli intézkedéseiről is.

Megemlítette, hogy a tagállamok különféle intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy nemzeti igazságszolgáltatási rendszerüket az új helyzethez igazítsák, ideértve a bíróságok, az ügyészek és a közjegyzők közötti kommunikáció módjának megváltoztatását. Néhány tagállam kiigazította az igazságügyi együttműködésre vonatkozó eljárásokkal, felfüggesztették a bírósági eljárások határidejét, egyebek mellett a végrehajtás, a csődeljárások és a törvényben előírt kamatokra vonatkozóan - közölte.

Bosnjakovic beszámolt arról is, hogy Didier Reynders igazságügyi uniós biztos vita során vázolta az Európai Bizottság azon tevékenységeit, amelyek célja a világjárvány állampolgárokra gyakorolt negatív hatásainak csökkentése.

Reynders az ülést követően közzétett Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy a megbeszélésen szóba került a tagországok kormányai által meghozott válaszintézkedéseknek az adatvédelemre és a magánéletre gyakorolt hatása is.

"Az adatvédelemnek továbbra is alapvető fontosságúnak kell maradnia, s erre figyelemmel kell lennünk az uniós jog végrehajtásának biztosítása érdekében" - jelentette ki.

A koronavírus okozta válság okán az EU valamennyi tagállama által meghozott, kötelező érvényű intézkedéseknek szigorúan arányosaknak kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk az alapvető jogokat és a jogállamiságot - tette hozzá.

Varga Judit igazságügyi miniszter Twitter-üzenetében azt írta: a videókonferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy elsődleges feladatnak a polgárok élete és egészsége védelmének kell lennie. Ugyanakkor a válság idején is biztosítani kell az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést, ahogyan azt Magyarország is teszi. Szavai szerint végezetül arra szólította fel a tagországokat, hogy hagyjanak fel a politikai indíttatású vádaskodásokkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!