Koronavírus - ITM államtitkár: a járvány májusban már jelentősen éreztette hatását az építőiparban

Koronavírus, 2020.07.15

A koronavírus-járvány májusban már jelentősen éreztette hatását az építőiparban, az ágazat termelésének volumene 20,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest - mondta szerdai sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár ugyanakkor jelezte, a Pénzügyminisztérium feltételezése szerint az építőipari vállalkozásoktól érkező adatszolgáltatások időbeli eltolódása is szerepet játszhatott az ágazat májusi gyengülésében.

Közölte, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szintén csökkenést mutat: az ágazat termelésének volumene áprilishoz képest 20,3 százalékkal esett vissza.

Boros Anita elmondta az építőipar termelési értéke is csökkent havi összehasonlításban: 2020 áprilisában még 319,8 milliárd forint volt, 2020 májusában pedig 309,1 milliárd forint, a kettő közti különbség azonban csupán 3,35 százalékos.

Az ágazat szerződésállománya május végén 14,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 14,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 25,6 százalékkal csökkent.

Boros Anita arról is beszámolt, hogy bár 2015 óta folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma, a járvány kihatása miatt azonban ez a növekedés meg fog állni, ugyanis bár 2020 első negyedévében éves összevetésében 30 százalékkal több új lakás épült, az ebben az időszakban beadott építési engedélyek száma viszont mintegy 30 százalékos visszaesést mutat.

Az államtitkár szerint a következő egy-két hónapban az építőipar teljesítményében még nyomot hagyhatnak a járvány negatív hatásai, szeptembertől azonban már az ágazat bővülésére számítanak.

Boros Anita arra is kitért, hogy folyamatosan zajlik a nemzeti fenntartható építésgazdasági stratégia kialakítása, egyelőre az építésgazdaság szereplőivel egyeztetnek. A stratégia a magyar építőipari vállalkozások megerősítését szolgálja, részben, hogy azok az európai piacra is ki tudjanak lépni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!