Koronavírus - Izraelben már csaknem kétmillió embert oltottak be

Koronavírus, 2021.01.14

Izraelben már csaknem kétmillió embert oltottak be az új típusú koronavírus ellen a helyi egészségügyi minisztérium csütörtökön ismertetett legfrissebb adatai szerint.

A közel-keleti országban december 20-án kezdődött meg a vakcinázási kampány a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagával, azóta 1 937 552 ember kapta meg legalább az első dózist a kettőből.

Ez a mintegy 9 milliós lakosság 21,8 százaléka, ami azt jelenti, hogy Izrael továbbra is világelső a lakosság számához képest a beadott oltások arányában.

A 90 év felettiek 80,1 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 77,2 százalékát, a 70 és 80 év közöttiek 83,9 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 65,7 százalékát oltották be eddig a tájékoztatás szerint.

Az oltási kampány óramű pontossággal folyik az általános vélekedés szerint. Néhol a helyi rendelőket alakították át oltóközponttá, például a Tel-Aviv és Jeruzsálem között félúton lévő Modiinban a négy egészségbiztosító közül a legnagyobb, a Klalit (Általános) pénztár, amely egy U-alakú földszintes épületben várja a százezres városból és környékéről érkező ügyfeleit az oltásra. Két szárnyban 10-10 oltóhely van, a harmadikban pedig orvosok válaszolják meg az esetlegesen felmerülő kérdéseket. A páciensek egymástól legalább kétméteres távolságra várakoznak az udvaron. Egyikük, a 73 éves Ruti az MTI-nek elmondta, katonalány unokája hozta el egy Modiintől fél órára lévő faluból, Tal Saharból a második oltásra. Hozzátette, sok alapbetegsége van, már kilenc hónapja alig meri elhagyni az otthonát, számára nagyon fontos a védőoltás.

"Azt tervezem, hogy egy hét múlva utazni, kirándulni kezdek. Dubaj most a divat, oda szeretnék eljutni" - meséli. Katona unokája is bizakodó, még nem kapta meg a vakcinát, de a hadseregben hamarosan ő is hozzájut.

Ruti először az egészségbiztosítótól kapott mágneskártyáját lehúzza az egyik helyiség előterében elhelyezett, bankautomatához hasonló gépen, amely erre kiad egy cédulát a sorszámával és az oltóhelye számával. Ruti telefonon felhívta a háziorvosi rendelőjét még decemberben, ők adták az első oltásra is az előjegyzést, amelyet bevezettek a számítógépes rendszerbe is, akkor is már várta a sorszáma és az oltóhelye.

Az udvaron rövid, ötperces várakozás után bemondja a hangosbeszélő a sorszámát. A 17-es oltóállomáson egy nyugdíjból az oltási kampány idejére visszahívott ápolónő várta. Az egymástól paravánokkal elválasztott oltóhelyeken egy asztal és két szék található, az asztalon számítógép, először bevezetik az oltást a rendszerbe, csak azután kerül elő az ampulla.

Ruti azt állította, meg sem érezte az oltást, és három héttel ezelőtt sem volt semmiféle mellékhatás. Az oltás beadása után a biztonság kedvéért várakozni kell legalább negyedórát a helyszínen.

"Szerintem helyes döntés beoltatni magunkat, ideje már megszabadulni a zárlatoktól" - magyarázza az udvaron egy 60 évesnél idősebb házaspár, Eli és Ajala. "Nem félek ettől az új oltástól, már nyolc évvel ezelőtt véget ért a kutatása, az utóbbi hónapokban csak a koronavírushoz igazították" - teszi hozzá komolynak tűnő szakértelemmel a férj.

Felesége meséli el, hogy az egészségbiztosító pénztár honlapján iratkoztak fel az oltásra három hete, és az újraoltásról, a második dózisról már a rendelőből értesítették. Felhívták telefonon. "Óramű pontosággal halad minden" - mondja elégedetten, hozzátéve, hogy az első dózis beadása után egy kicsit fájt a válla.

"Egy hét múlva végre magamhoz ölelhetem az unokákat. Visszatérhetünk a normális élethez" - jegyezte meg az MTI-nek.

Modiinban az első dózist eddig 22,22 százalék, mindkettőt pedig a lakosság 1,71 százaléka kapta meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!