Koronavírus - Jogi szakértők bírálják a brit börtönfenyegetést

Koronavírus, 2021.02.10

Jogi szaktekintélyek hevesen bírálták szerdán a brit kormányt azért az intézkedésért, amely súlyos börtönbüntetéssel fenyegeti a külföldről érkezők által kötelezően kitöltendő koronavírus-kérdőíven nem valós adatokat feltüntető beutazókat.

A brit kormány nemrégiben hozott rendelkezése alapján az életvitelszerűen nem Nagy-Britanniában élők nem utazhatnak be azokból az országokból, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok.

A nagy-britanniai lakosok hazatérhetnek ezekből az országokból, de nekik kijelölt szállodákban kell tölteniük a tíznapi kötelező karantént. Mindemellett minden beutazónak ki kell töltenie indulás előtt a Passenger Locator Form nevű online információs űrlapot, amelyen fel kell tüntetni azt is, ha valaki az érkezése előtti tíz napban a brit kormány tilalmi listáján szereplő országok valamelyikében járt.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter az intézkedéseket részletező kedd esti parlamenti felszólalásában elmondta: azok, akik nagy-britanniai érkezésük előtt ilyen országokban jártak és ezt elhallgatják a brit hatóságok elől, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Lord Jonathan Sumption, a brit Legfelsőbb Bíróság volt tanácsvezető bírója a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában megjelent cikkében kiemelte: a jelenlegi angol büntetőtörvények alapján legfeljebb hét év szabadságvesztés róható ki például a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények vagy a kiskorúak elleni szexuális kihágások több formájáért.

Tíz évig terjedő börtönbüntetést életveszélyes fenyegetésért vagy nem halálos végű szándékos mérgezésért lehet kiróni Angliában - írja Lord Sumption.

Hangsúlyozza: a büntetési tételeket meghatározó szakpolitika célja az, hogy a bírósági ítéletek összhangban legyenek az adott bűncselekmény súlyosságával.

Amikor a döntéshozók elvadult mértékű és aránytalan büntetési tételeket határoznak meg, annak általában az az oka, hogy a szankcionálni kívánt előírást nem tartják be széleskörűen és a szabályszegéseket nehéz felderíteni - áll Lord Sumption cikkében.

A brit Legfelsőbb Bíróság egykori tagja felidézi Matt Hancock kijelentését, amelyben a miniszter leszögezte: semmitől nem riad vissza a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében.

Jonathan Sumption szerint azonban veszélyes fanatikusok az olyan a kormánytisztviselők, akik semmitől nem riadnak vissza céljaik elérése érdekében, legyenek e célok bármilyen nemesek.

Arról, hogy a tilalmi listán szereplő országokból érkezőknek szállodai szobákban kell tölteniük a tíznapi kötelező karantént, a volt főbíró azt írta: ez magánzárkában eltöltendő börtönbüntetéssel ér fel, brutális, embertelen és aránytalan intézkedés, a gazdaságban pedig szélsőséges mértékű rombolást okoz.

Dominic Grieve, a konzervatív párti brit kormány volt jogi főtanácsadója a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán kijelentette: hibás, eltúlzott, teljességgel aránytalan intézkedés tízévi börtönbüntetés kilátásba helyezése azért, mert valaki valótlan adatokat tartalmazó formanyomtatvánnyal érkezik a Heathrow repülőtérre.

Hozzátette: reálisan nem is lehet arra számítani, hogy bárkit ilyen büntetéssel sújtanának, a bíróságok egyszerűen nem fognak ilyen súlyosságú szabadságvesztéseket kiróni.

Grant Shapps közlekedési miniszter a BBC televízió szerdai hírmagazinjában védelmébe vette az intézkedéseket, mondván: a tízévi börtönbüntetési tétel tükrözi a kihágás súlyosságát.

Hozzátette: a brit lakosság is meglehetősen erőteljes fellépést vár el azokkal szemben, akik ki akarnak bújni a karanténkötelezettség alól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!