Koronavírus - Kapcsolattartási pont nyílt a zselickislaki idősek otthonában

Koronavírus, 2020.10.22

Kapcsolattartási pont nyílt a Zselic Katolikus Idősek Otthonában Zselickislakon a napokban, a kétbejáratú, középen üvegfallal elválasztott konténer megoldást kínál hozzátartozók és az intézmény lakóinak találkozására a koronavírus-járvány idején - közölte a fenntartó Kaposvári Egyházmegye képviselője sajtótájékoztatón csütörtökön.

Koronavírus - Kapcsolattartási pont nyílt a zselickislaki idősek otthonában Világos Krisztián beszámolt arról, hogy az otthon karbantartóinak munkáját dicsérő kapcsolattartási pont ötlete a járvány következtében elrendelt látogatási és kijárási tilalommal összefüggésben merült fel.

A beruházásnak köszönhetően úgy biztosíthatók a találkozások, hogy a hozzátartozók nem lépnek be az intézménybe, a lakók pedig nem hagyják el azt, beszélgetni hangtechnikai eszköz segítségével tudnak - mutatott rá.

Kiemelte, az első tapasztalatok kedvezőek. A hozzátartozóknak időpontot kell foglalniuk, és bár a látogatás csak húsz percig tarthat, ők és a lakók is nagyon hálásak ezért a lehetőségért.

Világos Krisztián megjegyezte, hogy a Kaposvárhoz közeli község Kossuth Lajos utcájában található otthon 1-3 ágyas szobáiban 100 emberről 65 dolgozó gondoskodik.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára azt mondta: minden intézmény számára kihívás, hogyan oldja meg a gondozottak és szeretteik kapcsolattartását.

Rámutatott, az elzártság miatt a szociális intézmények gondozói és gondozottjai "pszichés terhelés" alatt vannak, a zselickislaki kezdeményezés bizonyítja, hogy ezt oldani nemcsak online érintkezéssel, hanem egyfajta fizikai közelséggel is lehet.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány a járvány elhúzódása miatt az ország, a gazdaság működőképességének megőrzésére és a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokra egyaránt koncentrál.

Magyarországon a mintegy 1600 bentlakásos szociális intézményben 100 ezer ember él, a védelmükben az a legfontosabb, hogy ezeket az intézményeket izoláljuk - mondta. Hozzátette: a koronavírus-fertőzésben 73 intézmény érintett, ami 4,5 százalékos aránynak felel meg.

"Biztos vagyok benne, hogy sikerül ezen a nehéz időszakon túljutni, de abban is, hogy ez csak együtt sikerülhet" - fogalmazott Fülöp Attila.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Koronavírus - Kapcsolattartási pont nyílt a zselickislaki idősek otthonában Koronavírus - Kapcsolattartási pont nyílt a zselickislaki idősek otthonában
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!