Koronavírus - Katonai légitámaszponton fogadták Romániában a Dél-Afrikából érkező Tarom-gépet

Koronavírus, 2021.11.30

A fertőzésveszély csökkentése érdekében a Bukarest melletti katonai légitámaszpont fogadta kedden a Tarom légitársaság Johannesburgból érkező utasszállító repülőgépét, amelyet a román kormány küldött a dél-afrikai térségben rekedt román állampolgárokért.

A különjárat indítását vasárnapi rendkívüli ülésén hagyta jóvá a bukaresti kormány, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt, a térségben pedig több mint 40 román állampolgár - köztük a román bajnok nagybányai rögbicsapat - kért hazatéréséhez segítséget a pretoriai román külképviselettől.

A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Taromtól bérelt utasszállítón 46 román, 18 más európai (tíz bolgár, négy spanyol, három lengyel és egy magyar), illetve hat harmadik országbeli állampolgár (a nagybányai rögbiklub 4 georgiai, egy ausztrál és egy újzélandi, román tartózkodási engedéllyel rendelkező játékosa) tért vissza Európába. Bár számukra a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér elkülönített folyósókat készített elő, a közegészségügyi szervek úgy döntöttek: biztonságosabb, ha - a civilek és katonák által közösen használt kifutópályáról - a katonai támaszpontra irányítják a gépet, és a dél-afrikai térségéből érkezők egyáltalán nem haladnak át a nemzetközi repülőtér utasterminálján.

A sportküldöttség tagjai egy kisebb repülővel folytatják útjukat Nagybányára, a többi utast pedig a tisztiorvosi szolgálat veszi át, hogy letesztelje és karanténba helyezze őket.

Romániában a járványügyi operatív törzs (CNSU) szombaton döntött arról, hogy a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió és Svájc állampolgárait léphetnek be az ország területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karanténkötelezettséget írtak elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!