Koronavírus - Közel 170-re emelkedett a 100 ezer lakosra jutó aktív fertőzöttek száma Belgiumban

Koronavírus, 2020.09.27

Az előző hét adataihoz képest 144 százalékos emelkedéssel 168,3-ra szökött fel a 100 ezer lakosra jutó aktív koronavírussal fertőzöttek száma vasárnapra Belgiumban - közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap.

A fertőzöttek átlagos napi száma 1528,7-re nőtt az elmúlt egy hétben, ami 24 százalékkal nagyobb a múlt vasárnap közölt adatokhoz képest. A fertőzési ráta 1,353-ra rúg, ami azt mutatja, hogy a járvány erősödik. Az igazolt esetek száma jelenleg 112 ezer 803 az országban.

A hét folyamán több mint 10 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a tesztközpontok. A legtöbb esetet, 2353-at Brüsszelben regisztrálták, 1913-at az ország északi határán található antwerpeni régióban, 1481-et a kelet felé eső Liege-ben és 1118-at a dél-belgiumi Hainaut tartományban.

Továbbra is egyre több embert szállítanak kórházba. A korábbi átlagos napi 34-nél majdnem kétszer többet, 64,9 embert helyeztek el ápolási intézményben napi átlagban a múlt héten. A járvány kezdete óta 20 ezer 43 ember került kórházba, és jelenleg 626-ra rúg a kórházban ápolt betegek száma, közülük 120-an intenzív osztályon fekszenek.

A betegség következtében elhunytak napi száma nem emelkedett jelentősen, a hét folyamán átlagosan naponta 3,3 ember halt meg. A járvány kezdete óta 9974 ember halálát okozta az új típusú koronavírus Belgiumban. A héten közel 260 ezer vírustesztet végeztek az országban, naponta mintegy 37 ezret.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap arról számolt be, hogy Brüsszel város vezetése szombat este tartott rendkívüli ülésén tovább szigorította a járvány terjedését fékező intézkedéseket. Az új szabályok szerint a következő három hét alatt minden vendéglátóhelynek az eddigi éjjel egy óra helyett 23 órakor kell bezárna. Az élelmiszerüzleteknek, beleértve az éjjel-nappal nyitva tartó boltokat is, este 22 órakor be kell zárniuk. Az utcákon nem tartózkodhat csoportosan tíznél több ember 23 óra és reggel 6 óra között.

Noha a kötelező arcmaszkviselés augusztus közepén bevezetett szabályának érvényessége október elsején lejár, maszkot mindenkinek magánál kell tartania. Maszkot ugyanis minden zárt térben, valamint a sokakat vonzó szabadéri helyszíneken, például iskolák előtt, bevásárlóutcákban vagy piacokon kötelező viselni. Utóbbiak esetében megjegyezték, ételt és italt helyben fogyasztásra tilos árusítani. Az új szabályok hétfőtől érvényesek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!